Poprzedni temat :: Następny temat
Kleń
Autor Wiadomość
lesiu1111 
Sandacz

Wysłany: Sro Maj 16, 2007 06:34   Kleń

Witam,

Chciałem zapytać sie Was jakie macie taktyki na dobranie sie do kleni w rzekach? Np. na przełomie maja i czerwca.
Jaka technika, jaka przynęta, w jakich miejscach na rzece?

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
zanderek 
Moderator

Wysłany: Sro Maj 16, 2007 16:45   

Kleń to jedna z moich ulubionych rybek.
Łowię Kleniki oczywiście najczęściej na spinning.
Główne miejsca pobytu w rzece o tej porze roku to przelewy.
Co do przynęt to głównie wobler ale nie tylko gdyż bardzo dobre efekty mam na obrotówki.
Wielkość przynęty w zależności od wielkości ryb ale przedział woblerków od tych najmniejszych do 5 cm.

Ostatnio zmieniony przez zanderek Pon Sty 07, 2008 16:46, w całości zmieniany 1 raz  

lesiu1111 
Sandacz

Wysłany: Sro Maj 16, 2007 19:11   

W jakich miejscach najcześciej po3awiasz klenie i jak prowadzisz wabik?

PS. Ja te? jestem zapalonym spinningistą, ale na Wiśle coś mi nie idzie, chyba przyzwyczajenie z jezior 1le na mnie wp3ywa.

zanderek 
Moderator

Wysłany: Sro Maj 16, 2007 19:19   

Miejsce połowu Klenia dobieram w zależności od pory roku i jego stacjonowania.
W obecnym okresie Kleń powinien przebywać na przelewach (pisze że powinien gdyż niemam możliwości tego sprawdzić gdyż przebywam w Anglii )
Przy połowie Kleni na przelewach głównie stosuje woblery i obrotówki choć czasami zakładam też gumy.
Najlepsze efekty daje rzucanie za przelew i prowadzenie bardzo wolno przynęty przez niego.
W przypadku braku możliwości przeprowadzenia przynęty przez przelew staram sie przynętę prowadzić idealnie na załamaniu wody na przelewie.
W innych porach roku sporo Kleni łowie przy kamiennych opaskach i dzikich brzegach(głównie jesienią).Przynęty podobne jak na przelewach tylko większe rozmiary.

Ostatnio zmieniony przez zanderek Pią Gru 14, 2007 18:53, w całości zmieniany 1 raz  

MICHU
Węgorz

Wysłany: Czw Maj 17, 2007 10:04   

Ja 3apa3em klenie tez na przelewach tyle ze prowadzi3em tak:
rzuca3em na przelew napre?a3em ?y3ke i na napietej bez ruszania ko3owrotka sprowadza3em woblera do brzegu ta technika zawsze sie sprawdza3a przy woblerach ale przy obrotówkach tez nie raz okazywa3a sie skuteczna
lub 3apa3em na warkoczach g3ówek na g3eboko schodzące woblery wtedy siada3y najwieksze sztuki (woblerek uklejko podobny) tak w3aśnie na MP z3apa3em kleniucha 46cm :lol:

zanderek 
Moderator

Wysłany: Czw Maj 17, 2007 17:18   

Zgadzam sie z MICHU co do sposobu jaki on stosuje ze względu na to ze sam też korzystam z takich prowadzenia przynęty.

Ostatnio zmieniony przez zanderek Pon Sty 07, 2008 17:16, w całości zmieniany 1 raz  

luk892 
Ukleja

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 17:44   

A ja bardzo duzo kleni złapałem na wiśnie.dawałem kotwice albo duzy hak zakładałem wiśnie i rzucałem pod brzeg oczywiście pod dziki (dziki w sensie pod krzaki i tp).

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 20:48   

Ja również jak Zanderek uwielbiam łowic te piekne i waleczne ryby choc przez wielu niedoceniane. Klenia można łowic róznymi metodami ale najbardziej podnoszące adrenaline jest spinningowanie :okok:
Niestety nie łowię kleni na dużej rzece i nie bardzo mogę powiedziec jakie zwyczaje mają wiślane klenie ale gdybyś potrzebował wskazówek gdzie szukac na mniejszej rzece to postaram się dołożyc coś ze swojego doświadczenia, chociaż, wiem że przy Zanderku czy MICHU nie mam szans :)

Odpowiedz do tematu