Poprzedni temat :: Następny temat
LIN
Autor Wiadomość
tinca 
Węgorz

Wysłany: Wto Maj 20, 2008 21:20   

Złapać to można.... tyle że potem trzeba iść do poradni W. Co do meritum czyli połowów lina to zazwyczaj bywa przyłowem przy połowie karpiowatych. Chyba że zastosujesz jakieś specjalne zanęty w rodzaju palonego kopyta bydlęcego wtedy nić nie złowisz. Oczywiście można łowić lina nęcąc "zupą kukurydzianą" czyli miksując część kukurydzy konserwowej z zalewą i zagęszczając prażoną mieloną bułką tuż za pasem roślinności przybrzeżnej, lub zaraz przy brzegu.

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
GLOTOX 
Sandacz
GLOTOX

Wysłany: Sro Maj 21, 2008 07:12   

http://pl.wikipedia.org/wiki/Atraktor

http://pl.wikipedia.org/wiki/Atraktant

Chyba jest różnica, jakby nie było to majtki zakładało by się przez głowę. Sami poprawiacie innych to trzeba przyjąć z pokorą uwagę.

P.S.
Oczywiście Hiljot zawsze poprawiał nasze wypowiedzi, aż się Jan nauczył. :)

[ Dodano: Sro Maj 21, 2008 08:15 ]
borys napisał/a:
Przyznam się szczerze że nie widzę jakiejś różnicy w poprawności nazewnictwa, ATRAKTOR i ATRAKTANT. To tak samo jak rzadko kto zwraca uwagę na poprawność ..."łapać ryby"... a ..."łowić ryby"... Oczywiście i tak kto będzie chciał używać "łapać" to będzie tak sobie mówił ja osobiście nie "łapię" tylko "łowię" :lol:

W tym przykładzie chodzi praktycznie o jedno. :radocha:

GrzegorzM 
Administrator

Wysłany: Sro Maj 21, 2008 13:16   

W takim razie przydały by się też wykłady większości producentów zanęt i dodatków do nich np. gutmix, dragon, traper itd., oraz wszystkim sklepom wędkarskim w sieci, oni też używają formy atraktor. Nie wpadło Wam na myśl, że w języku polskim, jak i w innym następują pewne przemiany? Wyrazy współczesne stają się archaizmami i zamieniają je inne. Gdyby tak nie było to teraz porozumiewalibyśmy się staropolszczyzną. Ja nie mam zamiaru zmieniać swojego języka, będę mówił tak jak jest to pospolicie przyjęte, a nie tak jak mi mówią stare, odgrzebane z szafki, zaszłe kurzem książki. Jak ktoś jest konserwatystą to oczywiście będzie używał formy "atraktanty", ale kto go zrozumie, jak to zaszło już tak daleko?
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sro Maj 21, 2008 13:45   

Trochę odbiegamy od tematu, ale zwróćcie uwagę na nasz obecny język polski!
"Nara", "spoko" i wiele innych kalectw językowych weszło na stałe do naszego codziennego języka. Wyobrażacie sobie język polski bez wulgaryzmów?.... bo ja nie :) Na całym świecie kojarzą język polski właśnie po tym :lol: Nauczyć Polaków języka polskiego i poprawnych zwrotów jest niemożliwe :lol: Wracając do użycia powszechnie używanych nazw "atraktor" lub "atraktant" obydwa zwroty są poprawne, ponieważ kojarzą się z "przyciąganiem" ;)

borek 
Karaś
Rapala Skitter pop - pop'n sound

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 20:13   

Mam pytanie do wytrawnych lowcow linow :D udalo m isie w zyciu zlowic tylko 4 ;ppppp hehe ale ponad 40 cm mialy :) a teraz pytanie :

Czy lin w okresie wczesno jesiennym bedzie bral tak samo jak w pelni lata??

Odpowiedz do tematu