Ja zanęciłbym kukurydzą i chlebem, a na hak (np. Gamakatsu 8-10) założyłbym tak jak pisze Grzegorz 2 kukurydze lub sporą kulkę ugniecionego chleba (takie ciasto z miękiszu), dodatkowo może być z jakimś atraktorem.
Gamakatsu LS 1810 to hak zaprojektowany jako samozacinający feederowy, ale od lat używam go do łowienia na spławik.
Przepis na ciasto jest bardzo prosty Mąka pszenna + woda + roztarty czosnek + troszkę cukru Niegdyś jak mi nie chciały karasie na nic brać to zastosowałem właśnie ciasto czosnkowe. Efekt był natychmiastowy
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Słusznie Borys, może się okazać, że największy karaś pływający w tym stawie ma 20 cm. Ryba karłowacieje jeśli jest jej za dużo i konkurencja o pokarm jest ostra. Jeśli w stawie nie ma drapieżników, to możliwe, że populacja karasia jest zbyt liczna.
Borys i lisek mają rację, sam kiedyś łowiłem na takim stawie, karaski nie przekraczały tam 20cm. długości a przeciętnie 8-10. Wędkarze jadący na Solinę zajeżdżali po drodze nałowić sobie żywca a trwało to nie więcej jak 15min. brały nawet na wentyl do roweru. Ponieważ ten staw ma mój kolega /jest prywatny/, kiedyś się mnie zapytał jak się pozbyć tej plagi, odpowiedziałem - wpuść drapieżnika. Teraz złowienie małego karasia graniczy z cudem :mrgreen: i ogólnie poprawiła się długość łowionych ryb.