Poprzedni temat :: Następny temat
Połów Lina
Autor Wiadomość
Szisz 
Sandacz
Karol :)

Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 12:30   Połów Lina

Hey :)
Jeżeli możecie, to napiszcie mi coś o połowie lina :)
Bardzo zaciekawiła mnie ta ryby ;)
Jaki hak, jaki przypon, jaka żyłka, przynęta, zaneta itd :
Pozdrawiam :)
Czytałem tutaj taki fajny post o ilnach ale nie pomógł mi w sprawach technicznych :)
Pozdro

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
GrzegorzM 
Administrator

Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 12:59   

Tutaj jest bardzo dużo napisane o linach, myślę, że więcej nie trzeba:

http://www.wedkowanie.net/topics21/386.htm
http://www.wedkowanie.net/topics21/5.htm
http://www.wedkowanie.net/topics21/439.htm

Jest tutaj opisany zarówno sprzęt, jak i przynęty, zanęty itp.
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Ostatnio zmieniony przez GrzegorzM Sob Kwi 05, 2008 13:07, w całości zmieniany 1 raz  

Marcin_Gda 
Szczupak

Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 13:05   

Zależy na co chcesz łowić czy feeder czy odległościówka :?: przynęta to kuku miodowa jak i zwykła,często sprawdza sie stara niezawodna pinka ;) dobre są też rosówki i na wiosne właśnie te Ci polece :) żyłka waha się od 0,16 do 0,22 a czasami i więcej, ale to zależy od łowiska tzn. czy lilie,czy są miejsca z zaczepami w które lin może uciec... haki od 8-16.Jeżeli łowisz na spławik to delikatny spławiczek taki do 1g-1,5g, chociaż mi się trafiały liny na duże wagglery do 7g :) jeżeli chodzi o grunt to na tę pore roku picker :) ze względu na delikatne brania :) to tyle mam nadzieje, że troche Ci to pomogło ale określ na co będziesz łowił i gdzie...

Szisz 
Sandacz
Karol :)

Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 17:11   

już wszystko wiem :hura:

nevolux 
Płoć

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 07:59   

Co do przynęty,spławika i żyłki.Przyneta na dużego lina powinna być atrakcyjna i pożywna.Biały robak lub rosówka jest najbardziej wskazana,pinka może występować w rodzaju dodatku do przynęty.Spławik 1g-1,5g jest dobry na małego lina który żeruje blisko brzegu.W jeziorze lub jakimś stawie duży lin jest daleko oddalony od wędkarza,najlepszym rozwiązaniem jest wagler o budowie SMUKŁEJ czyli patyk,ma on lepsze właściwości lotne i lepiej wchodzi w wodę.Gramatura powinna się wahać od 3g+1g do 8g+2g.Haczyk powinien być trochę większy czyli 12,14 bo musi się zmieścić tam duża przynęta.Federer nie wchodzi w grę!!!!,lin żyje w zaroślach i nawet gdy uda nam się zarzucić to zestaw będzie pochłonięty przez glony wszelkiego rodzaju i nasza przynęta nie będzie widoczna.Żyłka musi mieć od 0,18 do nawet 0,22!!! przypon musi być o dwa numery mniejszy.

Jak coś będziesz chciał jakiś porad to pisz!!!! :papa:

Ostatnio zmieniony przez nevolux Nie Maj 04, 2008 14:55, w całości zmieniany 1 raz  

kris900 
Karaś
kris

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 14:20   

ok ale jak umieszczacie haczyk, na gruncie czy pływając? Jak głęboko od dna?

nevolux 
Płoć

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 15:00   

Ale o co chodzi???? :mysli: Haczyk powinien być od 5-10cm od dna, lub tam gdzie jest ryba,nawet 5cm może zadecydować o tym czy złowimy rybę czy nie,więc nie można się bać zmiany głębokości naszego haczyka. :rotfl:

kris900 
Karaś
kris

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 20:47   

Chodzi o to, że w jednej książce wyczytałem, iż lina łowi się umieszczając haczyk od 50 cm do 100, a czytałem poprzednie posty, to różnie piszą.

wodnik 
Administrator

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 21:24   

kris900 napisał/a:
Chodzi o to, że w jednej książce wyczytałem, iż lina łowi się umieszczając haczyk od 50 cm do 100

Może chodziło o odległość od obciążenia :?: bo z tym bardziej bym się zgodził. Lin jest rybą raczej denną - posłuchaj nevoluxa luzik

kris900 
Karaś
kris

Wysłany: Pon Maj 05, 2008 19:15   

ok wypróbuje nad wodą

Odpowiedz do tematu