Poprzedni temat :: Następny temat
Ukleja
Autor Wiadomość
nevolux 
Płoć

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 18:34   

A wiecie co dowiedziałem się że uklejki łowi się małą wędką do 3m??? czy to prawda????

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
jarek136ns 
Karp

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 19:55   

Faktycznie, można tak łowić, ale...kto tak łowi :lol: To jest niepraktyczne. Ukleje to płochliwe ryby, więc im dłuższa wędka tym lepsza ;)

b@rtek 
Karaś
spławik moje hobby

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 20:21   

jarek136ns napisał/a:
Faktycznie, można tak łowić, ale...kto tak łowi :lol: To jest niepraktyczne. Ukleje to płochliwe ryby, więc im dłuższa wędka tym lepsza ;)

Hmm łowią tak wszyscy dobrzy zawodnicy podczas zawodów. A poza tym krótki bat jest o wiele poręczniejszy niż długi. Po pierwsze jest szybszy przez co możemy złowić więcej uklejek. No i tak nie męczy ręki lekki powiedzmy 3-metrowy bacik(waga około 100g) jak 6-metrowy ważący około 300g. Więc najlepszym rozwiązaniem będzie jak najkrótszy bacik pozwalający jednak na ciągłe łowienie uklei(czasami gdy łowimy za blisko ukleje biorą z przerwami) A co do płochliwości to jeśli dobrze się zanęci tworząc słup to ukleja na większości łowisk podejdzie nawet na odległość metrowego bacika!
Ostatnio zmieniony przez b@rtek Wto Cze 17, 2008 20:27, w całości zmieniany 1 raz  

PikeHunteR 
Sandacz

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 20:25   

Sam jak napisałem łowię 6-cio metrowym batem. Mam też jakąś 4 z tych za 20 zł i też nim kiedyś łowiłem ukleje. I faktycznie krótka wędka 3-4 metry jest chyba poręczniejsza. A co do płochliwości uklejek to nie wydaje mi się, że są jakoś szczególnie ostrożne.

GrzegorzM 
Administrator

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 20:28   

Bat 3-4m, cieniutka żyłka (max. 0,10), zanęta luźna, smużąca, pinka na haczyku i tak będą brać, że ręka Cię rozboli :) Nie powiedziałbym, że ukleja jest specjalnie płochliwa, jak łowię na łódce to przez całe łowienie stoją tuż przy niej i czekają, ażeby im coś spadło :)
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.

b@rtek 
Karaś
spławik moje hobby

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 20:35   

Z tą cieniutką żyłką to też nie można przesadzać. Gdy się łowi na zbyt cienką linkę łatwo przerwać no i jest bardziej podatna na splątania. Przy dobrym żerowaniu spokojnie można zastosować 0,12 a nawet 0,14mm przy dużych uklejach. Do tego przypon 2 setne cieńszy. 0,10 można zastosować przy niewielkich uklejkach lub podczas słabego żerowania.

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 21:20   

A dlaczego nikt nie wspomniał o niekonwencjonalnej metodzie połowu uklei np: gruntu spinningu czy muchy? Ja łowię często feederem "z opadu". Tak z opadu! przednia zabawa i niesamowity trening. Lekki koszyczek najlepiej bez obciążenia na troku bocznym, przypon ok 40cm,na haczyku 12-14 białe robaki i jazda. Do koszyka półsucha zanęta, podczas zarzucania , w momencie poprzedzającym zetknięcie zestawu z wodą przytrzymuje palcem żyłkę aby przypon się wyprostował i na napiętej żyłce i wędką w ręku czekam na branie podczas opadu na dno zestawu. Wierzcie mi świetna zabawa, warto spróbować. Muchówka to również sposób na ukleje i możecie wierzyć nie wierzyć można również łowić ukleje na spinning. Właśnie dzisiaj zapiąłem za pysk kilka uklei łowiąc klenie z powierzchni. Nie były to wyniki zachwycające ale uklejka też potrafi przymłócić w sporego woblera :lol:

klimek11 
Płoć

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 21:55   

W miejscowości Olza przed Chałupkami jest most. Idąc z nurtem rzeki od tamtego miejsca znajdziesz wiele dobrych stanowisk. Nurt rzeki jest spokojny i można znaleźć wiele główek. Nieraz widziałem jak boleń uderza w ławice uklej także śmiało możesz tam się wybrać.

nevolux 
Płoć

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 17:39   

wiecie właśnie przymierzam się do kupna muchówki i kołowrotka i całego sprzętu muchowego.Też chciałbym łowić takie ryby jak wzdręga czy ukleja na muchę co mi poleci za sprzęt do takiego łowienia????

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 18:26   

Myślę że na początek sprawdzi sie kij klasy 5-6 AFTM 2,7m(ale to zależy od warunków w których będziesz łowił) do tego kołowrotek oczywiście dopasowany do sznura. Sznur z końcówką pływającą(ale z końcówką tonąca też będzie) i sucha muszka :) Nie jestem muszkarzem ale coś tam kiedyś liznąłem tego muszkarstwa :lol:

Odpowiedz do tematu