Poprzedni temat :: Następny temat
Ukleja
Autor Wiadomość
nevolux 
Płoć

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 20:11   Ukleja

Witam

Mam pytanie jak najlepiej łowić ukleję czyli jakim wędziskiem,gdzie,i na co????.Mieszkam w Rybniku(jak ktoś nie wie gdzie leży to niech sobie zobaczy na mapie polski) i kto by mi polecił gdzie najlepiej ją łowić w mojej okolicy???.Proszę o porady luzik

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
jarek136ns 
Karp

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 21:58   

Wędzisko długie, bardzo lekkie. Zestaw delikatny, nie obciążony. Wszystko musi być delikatne.
Łowisz na ciasto lub miękisz chleba. To standardowa przynęta.
A gdzie to musisz już się kogo innego zapytać :>

maciejslu 
Płoć

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 22:11   

Oj, chyba jednak pinka lub biały robak jest lepszą przynętą :|

Do tego smużąca zanęta, bat 6 m (tak ja łowię) i masz trzydzieści sztuk na minutę :radocha:
Ota Pavel

PikeHunteR 
Sandacz

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 22:26   

Zauważyłem, że na ciasto lub chleb ukleje potrafią nie brać. Pinka lub biały robak zawsze się sprawdza. Wędzisko lekkie, długie, właśnie najlepiej bat. Ja też łowię 6-cio metrowym. Łowienie uklejek pozwala na zastosowanie cienkich żyłek. Główna 0,12-014, przypon odpowiednio cieńszy. Spławik ok 1 gramowy.
Co do nęcenia - można sypką, smużącą zanętą, można bułką tartą. Sam czasem sypię na wodę garstkę suchego piasku. Nawet to bardzo wabi te rybki ;P
Ostatnio zmieniony przez PikeHunteR Wto Cze 17, 2008 06:54, w całości zmieniany 1 raz  

tinca 
Węgorz

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 03:24   

Lekki bacik z delikatnym zestawem. Haczyk druciak z nawleczonym nań białym robaczkiem. Zanęta powierzchniowa, lekko nawilżona, smużąca. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne jej wykonanie podaję przepis:

1 część świeżej mąki kukurydzianej
0,5 części drobniutko zmielonej bułki tartej
0,25 części wyprażonych i drobno zmielonych orzechów ziemnych
0, 25 części zmielonych wafli
0,1 części odtłuszczonego mleka w proszku
aromat waniliowy
Składniki zanęty przesiąść przez gęste sito i grubsze frakcje które pozostały na sicie zemleć w elektrycznym młynku. Ostrożnie dodawać wodę podczas rozrabiania aby nie „przemoczyć” zanęty.

maniek 
Ukleja
manian

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 08:50   

Ja na ukleje stosuje wędziska 3m najczęściej, ale to głównie zależy od warunków ogólnie chodzi o to by łapać jak najbliżej brzegu im bliżej i im lżejsze wędzisko tym więcej ryb złapiesz. Robaki powinny być nieco starsze gdyż mają twardszą skórę i więcej ryb możesz złapać na jednego robaka, dlatego trzymaj je w lodówce jak najdłużej. Haczyk nr 18 z długim trzonkiem oczywiście, jeśli chodzi o robaki to dobre są pinki zanęta musi być, smużąca dobrze się nęci, gdy jest w postaci papki, czyli musi być przemoczona rzucaj małe kulki, co jedną dwie rybki pamiętaj by nie przestać nęcić gdyż może to się skończyć zaprzestaniem brań dobrze jest też mieć ścierkę i wiaderko z wodą by powycierać ręce z zanęty spławik nie musi być leki wystarczy od 0,6 do 1 g żyłka główna 12-10 a przyponowa 0.08-10. Gdy ukleje żerują dobrze zastosuj śruciny skupione tuż nad przyponem przypon powinien być krótki do 10 cm oczywiście przynęta musi być w toni a na jakiej głębokości to już zależy od żerowania ryb. :)

klimek11 
Płoć

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 08:59   

Jak i na co to już wiesz, a teraz gdzie. Pewnie wiesz gdzie jest najwięcej wód w naszych okolicach. Miejscowości Odra, Krzyżanowice, Olza czy Buków powinny być Ci dobrze znane. Właśnie tam warto jest szukać drobnicy. Jest tam bardzo dużo zbiorników, a każdy z nich posiada wiele zalet. Na pewno znajdziesz również takie gdzie królowała będzie ukleja.

tinca 
Węgorz

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 09:05   

Sposób nęcenia jaki proponuje Maniek stosuje się na zawodach nęcąc punktowo aby utworzyć w toni słup zanętowy. Jak zrozumiałem pytasz o wędkowanie rekreacyjne więc moim zdaniem nęcąc nieodmoczoną zanętą która rozbija się po uderzeniu w powierzchnię wody łatwiej utrzymać na łowisku duże stado uklei.

nevolux 
Płoć

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 14:15   

a jak na odrze to w jakim miejscu????

tinca 
Węgorz

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 14:33   

nevolux napisał/a:
a jak na odrze to w jakim miejscu????

Gdzieś w zastoiskach, na wewnętrznym łuku zakrętu rzeki, w klatkach miedzy główkami.

Odpowiedz do tematu