Wysłany: Sro Lip 16, 2008 20:52 W poszukiwaniu karpi
Jak znaleźć Karpia na łowisku o powierzchni około 6 ha ,jeżeli ilość ich nie przekracza 100 sztuk i wielkośc od 8kg do 20kg.W najgłębszym miejscu jest nawet 12 metrów .Mam zamiar łowić na kulki owocowe z metodą PVA.Gdzie szukać Karpi czy na górkach czy może w głębi.Lub macie jakieś rady co do poszukiwań lub metod??
Hmmm... myślałem o tym ale sprawdza się to głównie z łodzi a na łowisku jest zakaz używania tego typu sprzętu ,Myślałem też nad rzucaniem czujnika na kablu z brzegu ale trzeba wtedy brać pod uwage warunki pogodowe .Więc sam już nie wiem
Z moich obserwacji wynika, że karpie przeważnie Kierują się "z wiatrem" oczywiście w obecnej teraz porze roku, na łowiskach na których łowię świadczą o tym liczne spławy oraz dużo lepsze wyniki z brzegu pod wiatr a niżeli tych z wiatrem, myśle że jak zaobserwujesz kilka chlapnięć karpi w jednym miejscu możesz tam śmiało zanecić bo w zbiorniku 6ha nie mają za bardzo gdzie popływać
_________________ Catch and Release for Yourself...
Czytam nieraz wasze pytania i tak się zastanawiam to najlepiej w sklepie. Każdy wędkarz powinien spędzać wolny czas nad wodą niekoniecznie z wędkami. Samo bywanie i obserwowanie bardzo dużo nam daje do myślenia.
Ja łowie zazwyczaj karpie przy krzakach wystających z wody,przy wysepkach ,na płyciznach !często sprawdzają się miejsca na górkach podwodnych i takie miejsca najbardziej polecam!!
A i skąd wiesz że ilość nie przekracza 100 sztuk??
Powiedz jeszcze o jakie łowisko ci chodzi to może będę w stanie ci więcej pomóc!
Hmmm... czerpie informacje z for angielskich ,gdyż mieszkam na wyspach .Łowisko o którym mówie zostało zarybione karpiem w 2001 roku .Jest to bardzo głębokie jezioro gdzie głębokość może dochodzić do 13 metrów a już metr od stanowiska mamy 4 metry.Jeżeli znasz troche angielski to przeczytaj co napisał fishfan. http://www.fishingtalkire...opic.php?t=2071 .
Skoro jest to głęboki zbiornik to musisz szukać płytkich miejsc najlepiej jeżeli głębokość nie będzie przekraczała 2 metrów.Karp lubi ciepłą wodę a w płytkich miejscach woda się szybciej nagrzewa więc i karp żeruje w takich miejscach.Jeżeli nie masz możliwości znalezienia takiego miejsca echosondą to pozostaje ci sprawdzenie głębokości markerem.Płytsze miejsca znajdziesz też tam gdzie widać na powierzchni roślinność.
Lub po prostu musisz sie zapytać kogoś kto zna ten zbiornik i ewentualnie będzie mógł ci pokazać gdzie występują płytsze miejsca.
hmmm dodam tylko że karpie nie biorą za dobrze w lipcu mają bowiem tarło ale sierpień wrzesień a szczególnie październik to miesiąc w którym karp intesywnie żeruje i tak jak kolega pisze szukaj go na płyciznach lub przy roślinności i lepsze będą smierdziele może jakiś krabik naprzykład