Wzdręga jest coraz częściej poławiana na spinning.
Sam osobiście lubuje sie w połowie tej rybki metodą spinningową.
Chciałbym poznać doświadczenia innych wędkarzy co do łowienia tej ryby na spinning.
Interesuje mnie w jakich łowiskach łowicie i jakie przynęty stosujecie.
_________________ Łowię bo lubię !!!
Ostatnio zmieniony przez zanderek Nie Cze 17, 2007 23:08, w całości zmieniany 1 raz
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Ja tez lubię łapać wzdręgule na spinning szczególnie jak biorą takie po 30 cm to jest jazda...
Łapie je głównie na zarośniętych zatokach odry ponieważ do jezior i stawów mam daleko
Łapie je na mormyszki z białymi twisterkami(same ogonki) lub czasami robie sam główki z haczyków muchowych i ciężarków np.0,25g i haczyk 16-18.
łapie tez na blaszki 00-1 i woblerki powierzchniowe czasami biorą dobrze na Popperki to jest w ogóle fajna jazda jak chlapie sie poperami a tu nagle tylko wielki wirek lub walniecie takie jak bolenia
Zestaw to Mikros(0,2-5 gram wyrzutu 2,10 d3.) i żyłeczka 0,10 w zupełności wystarcza ale czasami jak sie zatnie looche taką w okolicach 40 cm to zdarza sie tak ze parkuje w trzcinach i nic nie da rady zrobić wtedy ani jej zatrzymać(kto łapał naprawde duuże wzdręgi ten wie jaka maja siłę) ani kurcze nic...
Co do połowu Wzdręg to stosujemy podobną taktykę i podobne przynęty.
Musze przyznać że nie łowiłem ich jeszcze na popery ale przy najbliższej okazji postaram sie sprawdzić te przynętę.
Wracając do tematu . Całkiem całkiem brały na małe obrotówki nie miałem jeszcze brania na gumki . Większość brań była przypadkowa nastawiałem sie bardziej na okonie . Brały gdy rzucałem w stronę trzcin lub lilii wodnych raczej pod samą powierzchnią wody .
A teraz do tematu, wszystkie wzdręgi na spinning złowiłem gdy nastawiałem sie na okonie, nigdy specjalnie ze spinningiem za nimi nie chodzę. Gdy jest słoneczny dzień to w polaroidach dobrze widać jak okonie stoją razem ze wzdręgami w jednym miejscu. Łowie wtedy na obrotóweczkę.
P/S Największe wzdręgi łowie na spławik na bułkę, a najlepszy okres to wiadomo. ze lato, one kochają słoneczko.
Jak napisał Darson wzdręgi lubią ciepłą i słoneczną pogodę . Lubie je łapać na bardzo delikatne zestawy , a jako przynętę daje zaparzone płatki owsiane lub larwy chruścika tzw.trzciniaki . Dobra jest tez skórka chleba.I przede wszystkim cisza , ponieważ są bardzo płochliwe i trudne do przechytrzenia szczególnie te duże sztuki ,
Akurat napisalem nowy temat o lowieniu wzdreg na spininig(jest w dziale spining). Lowie wzdregi czesto, moja najwieksza miala 43cm. Najlepiej biora na malutkie twisterki ale niezle sprawdzaja sie tez obrotoweczki i woblerki. Co do sprzetu to lowie wedziskiem York mamba Jig 1-7g, do tego kolowrotek Shimano Alivio 2500 i zylka 0,12 lub 0,14. Nie polecam cienszych zylek poniewaz duza wzdrega w ostrym zrywie zerwie nawet zylke "16".
Nawet jesli nie zerwie to po holu bedzie tak wyczerpana ze nie bedzie nadawac sie do wypuszczenia... :neutral: