Wysłany: Pią Cze 15, 2007 14:00 Z czym na leszcza? Żeruje a nie chce brać!
Od niedawna uczęszczam na nowe łowisko leszczowe. Nigdy nie miałem problemu z łowieniem leszczy ale wkońcu się pojawiły. O 4.20 jestem nad wodą. Widzę, że ryby uwalniają z dna gaz błotny, czyli żerują. Niestety udało mi się złowić kilka leszczy do 0,5Kg, większe brać nie chciały mimo że żerują. Przynęty - biały robak z melasą lub wiśnią i kukurydza. Zanęta -> Dragon Leszcz + paczka płatków owsianych + melasa + kakao. Zestaw: Koszyk 20g na rurce antysplątaniowej, żyłka główna 0,20 przypon 30-40cm 0,18.
Interesują mnie tylko szczegółowe i profesjonalne porady.
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Spróbuj używać sprężyny a nie koszyka.A z dodatków do zanęty to zabrałbym kakao a zostawił tylko melase.Jeżeli białe robaki maczasz w melasie albo w zapachu wiśniowym to może przestań.Spróbuj na kukurydze o zapachu anyżowym i wtedy do zanęty zamiast melasy dodaj dodatek sypki z trapera anyż.Jak z gruntu nie chcą brać to może skuś je na spławik.Zestaw:
-spławik typu waggler
-przypon 0,16mm
-żyłka główna 0,18mm
Przegruntuj wtedy zestaw i spróbuj łapać na czerwonego robaka lub rosówe.
Zanęta najlepiej jakaś o słodkawym zapachu Na leszcze radzę Zestaw taki jak opisał anonim ( może troszkę mocniejszy ) . Zestaw oparty na dno lub położony . Przynęta
-Czerwony robak
-Pęczek białych robaków ( NIE PINKA ! )
-Pęczak ( można dodać troszkę zapachu waniliowego lub można dodać samej wanili ) - mój faworyt
Poszukaj sobie miejsca z długim pasem trzcin rzucaj troszkę za trzcinę na jeziorku na którym łowię bardzo się to sprawdza :mrgreen: do tego może ci podejść duża płoć a nawet lin .
Duży leszcz jest ostrożny i trzeba go podchodzic delikatnie. Polecam bata albo odległosciówke. Żyłka delikatna. Do odległosciówki główna 0.12 max 0.14 do bata główna 0.10, przypony rób z 0.08, używaj haczyków nr 16 ownera, na haczyk 2 pineczki przynęta położona na dnie. Zanęta musi byc bardzo słodka, ale zarazem troche leszcza przepędzic :mrgreen: dodaj coco belge, copre melase albo enzymatix! Też bardzo dobre!
Taki sposób odpada. Na tym jeziorze jest tyle drobnicy, że człowieka mało szlag nie trafia. Znajomy łowiący obok mnie na spławik nałapał.... około 100 szcztuk uklei, krąpia i wzdręgi łowiąc właśnie w opisany wyżej sposób.
Nie jest to możliwe Ukleja, krąp i wzdręga to ryby, które nie grzebią w dnie w poszukiwaniu pokarmu, wiec w ten sposób ominiesz łowienie tej drobnicy jednoczesnie dalej łowiąc delikatnie
Nie znasz możliwości ryb na tym jeziorze, one chyba by brały nawet 5cm nad powierzchnią i 5cm wryte w dno. Biorą we wszystkich partiach wody,
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Grzesiu to jest nie mozliwe Te ryby mają taką biologie, że nie mogą żerowac ryjąc w mule. Ich pysk jest przystosowany do zbierania pokarmu z toni lub z powierzchni Musisz sporządzic spławikowy zestaw przegruntowany, kładziesz jeden ciezarek i jakies 10cm przyponu na dnie i praktycznie napewno uda CI sie je ominąc Spróbuj Skoro omijasz je łowiac na koszyczek to myslisz, ze tak nei dasz rady?
Qba, ale ja poważnie mówię, może w twoich okolicach tak nie jest ale w moich owszem. Te ryby biorą wszędzie, ukleja może w mniejszym stopniu, ale krąpie, wzdręgi i płocie to brały regularnie na feeder przyprawiając mnie o złość. No nic, postaram się zrobić tak jak napisałeś, ale pewnie znowu wpadnie ta wesoła gromada krąpi, płoci, uklei i wzdręg
Jesli przygotujesz odpowiednią zanęte to zwabisz duże leszcze, które w moment przepłoszą stado drobnicy. Pamietaj, zanęta musi byc bardzo słodka i powodująca coraz większy głód!