Poprzedni temat :: Następny temat
Kleń
Autor Wiadomość
borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sro Lut 20, 2008 10:38   

ZBH proponuję porozmawiać z Zanderkiem na temat kleni. To prawdziwy expert!

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
zanderek 
Moderator

Wysłany: Nie Lut 24, 2008 21:14   

borys napisał/a:
ZBH proponuję porozmawiać z Zanderkiem na temat kleni. To prawdziwy expert!

Borys a Ty jak zwykle przesadzasz! Jaki ze mnie expert?
Ostatnio to Ty się dobierasz Kleniuchom do skóry a nie ja.
A wracając do tematu to ZBH pod tym linkiem masz troszkę informacji o połowie Kleni: http://www.wedkowanie.net/topics22/935.htm
Co do wędkowania na Warcie to jakoś do tej pory nie miałem okazji tam wędkować więc nie jestem w stanie dokładnie podpowiedzieć jak i gdzie szukać Klenia.

marcinbox 
Płoć
marcinbox

Wysłany: Nie Mar 02, 2008 16:02   

witam :)

http://img85.imageshack.us/my.php?image=600xv8.jpg
czy to jest odpowiedni podstawowy sprzęt na klenia??

w ostatni weekend podczas niezłego wiatru łapałem na te przynęty i nic!?? złe kolorki???

zanderek 
Moderator

Wysłany: Nie Mar 02, 2008 16:20   

marcinbox napisał/a:
witam :)

http://img85.imageshack.us/my.php?image=600xv8.jpg
czy to jest odpowiedni podstawowy sprzęt na klenia??

w ostatni weekend podczas niezłego wiatru łapałem na te przynęty i nic!?? złe kolorki???

Marcinbox przynęty jak najbardziej nadające się do połowu Kleni.
O tej porze roku nie jest łatwo namierzyć i złowić Klenie wiec raczej w tym upatruj przyczynę niepowodzeń nad wodą.

marcinbox 
Płoć
marcinbox

Wysłany: Nie Mar 02, 2008 16:26   

he he, dzięki "Zanderek" za słowa pocieszenia, tylko przestanie wiać to znowu wybiorę sie w poszukiwaniu kleni, może spróbuje na Wiśle, pozdrawiam

Maverik 
Sandacz
Moczykij:D

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 09:11   

Na jeziorze niedaleko mnie zawsze gdy jest ładna pogoda przy brzegu na plaży spotykam stada kleni po 5-6 sztuk ale tkaich po 2-3 kg woda jest przejrzysta tam I podchodząc rybki widzą wszytko Czy macie jakąś porade jak można dorwać takiego kleniucha ? Borys :P :>

Marcin_Gda 
Szczupak

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 09:33   

To co stosują niektórzy przy połowie boleni, czyli czołganie się :P

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 11:24   

Maverik napisał/a:
Na jeziorze niedaleko mnie zawsze gdy jest ładna pogoda przy brzegu na plaży spotykam stada kleni po 5-6 sztuk ale tkaich po 2-3 kg woda jest przejrzysta tam I podchodząc rybki widzą wszytko Czy macie jakąś porade jak można dorwać takiego kleniucha ? Borys :P :>

Nie jestem jakimś wygą od kleni, ale według mnie najważniejsza jest obserwacja wody. Co jest istotne to jak klenie się odżywiają i czym się odżywiają. Jeżeli nie widać ataków kleni na powierzchni to spróbuj sił z feederem lub spławikiem albo spinningując, poeksperymentuj z gumami. Jeżeli zaś zauważysz ataki kleni na powierzchni(a zwłaszcza dużych kleni są niesamowicie widowiskowe) to postaraj się dobrać woblerka pływającego o dosyć agresywnej pracy, wielkością zbliżonego do rybek które goni i nieregularnym tempem z przyspieszeniami i zatrzymaniami podczas prowadzenia powinieneś skusić prędzej czy później jakiegoś grubasa.Czasem dobre efekty przynosi prowadzona w szybkim tempie, przy powierzchni, obrotówka. Warto też poświęcić takiej miejscówce więcej uwagi(czasu) :) I warunek! absolutna ostrożność nad wodą, znajdź sobie miejsce z którego będziesz mógł swobodnie obrzucać miejsce żerowania kleni i praktycznie w bezruchu(bardzo męczące), cierpliwie i w pełnej koncentracji obławiasz łowisko. Efekty muszą być!
Ostatnio zmieniony przez borys Pią Kwi 11, 2008 15:22, w całości zmieniany 2 razy  

Joka85 
Sandacz
Zander

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 11:39   

Borys ma rację i nic dodać się chyba nie da powiedział co najważniejsze podczas szukania kleni i podejścia do łowiska polecę tylko jak pisałem w innych tematach zabrać polariody iść nad wodę bez kija i pospacerować i poszukać miejscówkę gdzie są klenie a pózniej drugiego dnia mamy już obejrzane miejsca i wiemy gdzie je łowić i jak podejść do miejsca ja tak robie i naprawdę bardzo sie przydaje taki zwiad z technik spróbuj spuszczać wobka pływającego po powierzchni i lekko drgać szczytówka by pulsował na wodzie taki wobek udaje owada co wpadł do wody i chcę się wydostać naprawdę jest to skuteczne a jeśli chcesz skłonić klenie do żerowania i w miejscu gdzie są wysokie trawy nad wodą to potrzęś z traw spadają nasionka owady małe owoce gdy takie rzeczy płyną na powierzchni to nie znam takiego klenia który nie ruszy do takiego smakołyka polecam więcej napiszę pózniej :)

zanderek 
Moderator

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 11:59   

borys napisał/a:

Nie jestem jakimś wygą od kleni, ale według mnie najważniejsza obserwacja wody.

Podoba mi sie ta wypowiedź Borys :) .
Nie bądź taki skromny bo łowisz przepiękne Klenie a to już oznacza ze masz wiele praktyki w ich łowieniu.
Ale wracając do tematu to zgadzam sie całkowicie z tym co napisał Borys i jeszcze proponuje Ci żebyś obserwował czy czasem te Klenie nie pobierają z powierzchni jakiś owadów bo jeśli by tak było to jest duża szansa na skuszenie ich na sztuczną muchę (o ile masz sprzęt do takiej metody i potrafisz tą metodą łowić) lub na jakiegoś owada podanego z powierzchni.

Odpowiedz do tematu