Łowienie okoni metodą żywcową to chyba moja ulubiona metoda wędkarskich połowów i co mogę powiedzieć :
- największe garbusy łowiłem na głębokościach ok.6-7m.
- na większych jeziorach (nie na jakiś bagienkach)
- spławik 6g
- żyłka 0,18 (spokojnie wystarczy)
- najlepiej sprawdzały się ukleje ok.10cm(chociaż to zależy od łowiska ,najlepiej łowić na żywca z tego samego akwenu ,na którym zamierzasz polować na okonia)
Mim skromnym zdaniem najlepszym żywcem do połowu okonia jest okoń. Sprawdza sie on zarówno jako przynęta stosowana przy metodzie spławikowej czyli w toni wodnej, jak i w metodzie gruntowej. Biorą na niego zarówno garbusy wypasione na stynce jak i ich ciut mniejsi bracia dokładający do menu rybnego organizmy zamieszkujące bentos. Należy pamiętać o wymiarze ochronnym okonia wprowadzonym w części wód użytkowanych przez PZW
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 17:25
Moim zdaniem tinca ma rację. Jak raz byłem nad Dunajcem, jakiś facet łowił na okonia uzbrojonego w hak na spławik, i wyciągał na to ładne okonie, takie po 30 centymetrów.
Mam takie pytanie, może głupie Czy do metody żywcowej (na grunt) można zastosować feedera, czy raczej zwykłą żywcówkę lub telecarpia?
Moim zdaniem tinca ma rację. Jak raz byłem nad Dunajcem, jakiś facet łowił na okonia uzbrojonego w hak na spławik, i wyciągał na to ładne okonie, takie po 30 centymetrów.
Mam takie pytanie, może głupie Czy do metody żywcowej (na grunt) można zastosować feedera, czy raczej zwykłą żywcówkę lub telecarpia?
Kij w zasadzie nie odgrywa zbyt dużej roli oby tylko nie był zbyt twardy. Ja okonia z gruntu zacinam po zasygnalizowaniu brania na żyłce. Pozostawiam dosyć duży zwisający łuk i zanim się wyprostuje, zacinam. Istotny w tym przypadku jest sposób zbrojenia żywca. Ja łowiąc z gruntu zbroję żywca jednym cienkim ale mocnym hakiem wbijając go płytko tuż przed płetwą grzbietową.
Życzę powodzenia
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl