Witam!
Jest to zestaw dosyć "uniwersalny" bo jest na klenia,jazia i okonia.
Jestem ciekaw co sądzicie o moim sprzęcie na pstrąga.Mój sprzęt to:
- Mikado UltraFast Light 2,7 do 18g - wklejanka
- Shimano Technium 2500 FA
Zastanawia mnie czy taki sprzęt poradzi sobie z tą silną rybą.Właściwie mam na myśli kijek, bo z kołowrotkiem nie będzie problemu, tak myślę.
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia czy wklejanka jest dobra na pstrąga.
Pstrągi będę łowił na dość wąskich rzeczkach np.Wietcisa
lub Wierzycy
Jeszcze dodam, że lubię łowić finezyjnie. Z drugiej strony nie chciałbym, aby kijek pękł mi na pierwszym pstrągu choć kijek przeszedł już swoje pomyślne i zadowalające testy.
Sorki, że znowu piszę podobny temat, ale nie mam aż takiej wiedzy na temat ryb łososiowatych.Każde cenne informację bardzo będę cenił i może wynagradzał
Ja Łowię Pstrągi Na Wklejankę kongera 5-18 cw tylko troszkę w Czernej, Kwisie, i troszkę wiekszej rzece Bobrze na obrotówki i małe wobki, myślę, że sprzęt sie nada jestem zwolenikiem finezyjnego łowienia przy 38 cm pstrągu i uciąg rzeki fajna zabawa już była, myślę, ze kijek da sobie spokojnie radę a mikado mają do siebie to, że są wytrzymałe jak cholera, bynajmniej moje
_________________ "Na lądzie wędkarzy tłum a w wodzie jeden sum"
Myślę, że Twój sprzęt nie powinien składać się z wędki z wklejaną szczytówką, bo to zaraz doprowadzi Cię do używania cienkiej żyłki. Przy cienkiej żyłce hol pstrąga trwa długo, co sprawia że szybko zmniejszają się jego szanse na przeżycie. Jest on rybą delikatną i przy wymiarze ochronnym takim jak jest u mnie (35cm) bardzo łatwo zabić przez całkowitą nieświadomość rybke niewymiarową. Jeśli Twoje wyprawy na pstrągi nie będą częste to zostań przy wklejance, jeśli masz zamiar jeździć na pstrągi często, niestety moim zdaniem powinieneś zainwestować w inny kij.
Maverik a jaki to dokładnie Konger, chodzi mi o model.Masz rację kije mikado są strasznie mocne.Mam 3 kije ze stajni Mikado:bolonka,feeder,spinning i wszystkie są diabelsko mocne.
Qba ja na pstrągi będę jeździć dość rzadko.Mam jeszcze to http://www.wedkowanie.net/topics62/809.htm ale wydaję mi się, że to już może być za ciężki.
Jeśli chodzi o tą wklejankę to max żyłka 0,18mm na pstrąga?Bo chyba grubsza będzie zła.
0,18mm będzie optymalna. Pamiętaj też o w miarę rozciągliwej żyłce, sztywna wędka nie pomoże Ci holować pstrąga Polecę tak jak CI ostatnio mówiłem żyłkę Maver Win
Kołowrotek bardzo ok.
Jak na mój gust to wędka będzie na pstrągi za krótka (ale tu każdy ma inne preferencje) i zbyt delikatna. Walka z zaczepami na takim kiju na pewno dostarczy niezapomnianych emocji. Hol ryby będzie się niepotrzebnie dłużył, pstrągowi łatwiej będzie kontrolować sytuację i wejść w zaczepy.
Wydaje mi się, że lepiej będzie łowiło mi się kijem cięższym 10-35g.
Tylko wtedy nie będzie problemu z wrzutem 5 cm woblerka
A nie mówiłem Maniak w Shoutobx, że trzeba większego CW?
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.