z wielkim trudem wyciągnął go na brzeg, kij-210cm bazarowy za 20zł,
I to potwierdza że tanie kije nie są aż takie złe. hehe
Ja swoją zabawę z Karpiami zaczynałem na wędkach z bazaru za 20zl
W pierwszy mój pobyt nad jeziorem kiedy zaczynałem łowić Karpie złowiłem na tą wędkę 5 Karpi z tego najmniejszy 8kg. a największy13kg( w jeden dzień).
A nawiązując do tematu to złowiłem szczupaka 115cm na kulkę proteinową StarBaits-a morela
kulkę to miał praktycznie w żołądku ale szczęśliwie go odczepiłem i wrócił do wody
Co do tych kijów to moim pierwszym kijem był malutki kij z hipermarketu Albert ale wędkarstwo tak mnie wciągneło że po tygodniu miałem normalny ale tego małego czasem używam do spinningu
Skończmy temat wędzisk
Co do tematu, dodam moje dziwne przypadki:
- szczupak na pęczak (hak prawidłowo zapięty)
- szczupak na białego robaka (hak prawidłowo zapięty)
- wielokrotne ścięcie sprężyny podczas ściągania
- nieszczęsny szczupak za kapotę podczas polowania na lina w oczkach
I jeszcze przypadek mojego ojca
- szczupak na ziemniaka przeznaczonego na lina, wziął podczas ściągania przynęty
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Za szczupakiem nie trafi. Robaki to jeszcze rozumiem, ale przynęty roślinne to już za bardzo nie
szczupak to ślepa ryba w wodzie - widzi tylko na około 1 m , za to bardzo dobrze wyczuwa kazdy ruch w wodzie i nie jest to rybka długodystansowa w odróżnieniu od okonia, który gania za zdobyczą.
Tak wieć ślepy szczupak zazwyczaj stoi w miejscu i jak coś sie porusza w wodzie łapie do pyska ( atak jest szybki ) jak jest jadalne połyka, nie jadalne wypluwa .
Tak, wiec nie ma nic dziwnego, ze szczupaka można na kukurydze czy inne przynęty roślinne złapać podczas ściągania . Coś mu przepływa - nie widzi co , wiec łapie , a że zazwyczaj pływaja rybki , a nie hihi kukurydza , atakuje