Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 20:07 Komputer czy laptop ?? :)
Chciałbym, abyście mi pomogli. Zepsuł mi się kilka tygodni temu mój komp i będę zakupywał w najbliższych dniach nowy. I zastanawiam się nad laptopem: Sempron 2600, 256 RAM, 64 MB karta, 40 GB dysk, lub komputerem jakimś do 800 zł. Co radzicie? W gry żadko gram, więc tym się nie sugerujcie.Aha i jeszcze pytanko
: czy do laptopa da się podłączyć zestaw głośników 5+1? Proszę o pomoc
_________________ Nie mam na koncie wielkich okazów,
lecz mam przyjemne chwile spędzone nad wodą!
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Stacjonarka jest bardziej wydajna i wg. mnie wygodna.Laptop jest dobry jeśli sporo podróżujesz lub potrzebny ci ruchomy komputer ale jest o wiele wiele mniej wydajny niż stacjonarny dla przykładu laptop 2.0Ghz 256ram będzie mniej wydajny niż komp stacjonarny o parametrach 1.6ghz i 256 ram Poza tym bateria w laptopie działa około 4h więc sobie długo nie posiedzisz Nie wygodny jest touchpad w laptopie więc lepsza by była myszka (trzeba dokupić) klawiatura też jest nie wygodna jakoś tak wysoko i płasko ułożona poza tym zamiast literki ''Y'' jest literka ''Z'' i na odwrót w ogóle inaczej jest poukładana więc ja bym stacjonarke wybrał.
dla przykładu laptop 2.0Ghz 256ram będzie mniej wydajny niż komp stacjonarny o parametrach 1.6ghz i 256 ram
Wybacz anonim, jestem w tym temacie dosyć dobrze obeznany i to co napisałeś jest głupotą i nie Ghz tylko GHz. To co napisałeś jest możliwe pod warunkiem, że ten 2.0GHz będzie mieć dużo wolniejszą pamięć A tak swoją drogą porównaj pracę procesora Intel P IV 2.0 GHz w komputerze stacjonarnym a Intel Centrino 1.6GHz w laptopie a przekonasz się, że laptop będzie duuużo szybszy. Laptop niczym nie ustępuje komputerowi stacjonarnemu w osiągach. Jedyną wadą jest to, że ciężko jest dostać np. wydajną kartę graficzną. Podobnie sprawa się ma w komputerach kompaktowych, do których to ciężko jest dostać wydajną niskoprofilową kartę graficzną, zwłaszcza na slocie AGP.
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Porównywałem oba laptop i komputer u kumpla i laptop był wolniejszy.Ale wiadomo że centrino będzie lepszy porównaj sobie dwa takie same procki w laptopie i w stacjonarnym i wtedy zobacz.
Z tego co piszesz wynika, że obudowa ma wpływ na szybkość komputera znajdź mi potwierdzenie swojej tezy na jakiejś stronie (wykwalifikowanej) to Ci uwierzę Różnice między komputerem stacjonarnym a laptopem, które zauważyłeś wynikały zapewne ze mniejszych osiągów innych niż procesor podzespołów jednego z komputerów (w tym przypadku w laptopie). Powszechnie uważa się, że jak komputer ma dużo pamięci RAM i wysoką częstotliwość taktowania procesora to jest szybki, ale nie zapominajmy o tym, że o szybkości komputera decyduje większa liczba czynników, np. szybkość pamięci RAM, szyna pamięci płyty głownej, rodzaj (SATA, ATA) i szybkość dysku, chipset płyty głównej itp.
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Powszechnie uważa się, że jak komputer ma dużo pamięci RAM i wysoką częstotliwość taktowania procesora to jest szybki
Stąd biorą się rekalmy kompów sprzedawanych np. w hipermarketach:
"Superszybki komputer z procesorem 3 GHz, 1024 MB RAM, karta graficzna 512 MB"
Tylko później okaże się, że proc to Celeron, RAM 333 MHz, a karta to jakiś shit podkradający te 512 MB z RAMu