Jeśli chodzi o czerwone robaki (gnojaki) z tak zwanego kompostownika to wygląda tak :
Ja mam w samym rogu ogrodu kompostownik do którego wrzucam liście , skoszoną trawę , pozostałości po objedzie , kartony i gazety reklamowe itp. w okresie suszy wskazane by było wlać kilka wiader wody raz na 2 tygodnie
Podstawowa sprawa to żeby wymiar tego był min 1,5m X 1,5m i na zimę wysokość minimum 1metr wtedy mamy pewność że przez cały sezon robaczków nam nie braknie
Trzeba też pamiętać żeby za każdym razem jak wybieramy robaki na koniec ubić delikatnie kompost zęby był w miarę twardy
Ja jadąc na ryby biorę wiaderko i dosłownie nabieram widłami porcje kompostu wraz z robakami i do wiaderka ilość taka pozwoliła mi ostatnio na 6 dni łapania w 2 osoby i resztę przywiozłem spowrotem do domu
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.