Od reguł które opisujecie jest pewne odstępstwo. Sandacz najintensywniej żeruje podczas przechodzącego frontu atmosferycznego podczas gwałtownych zmian ciśnienie. Zaobserwowałem ten fenomen kilkakrotnie.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
nie chcę rozgłaszać głupot,ale gdzieś czytałem ,że ryby słabo biorą przy ciśnieniu powyżej 1010hPa...dzisiaj rano byłem na rybach ,ciśnienie wynosiło 1027hPa i ryby nic nie brały ...a w środę o tej samej porze i w tym samym stawie nałapałem ich trochę ...nie wiem czy to wynika z ciśnienia,ale moja dzisiejsza wyprawa potwierdzała by tę regułę:)
Za każdym razem, gdy ciśnienie rosło nie mogłem złowić ani jednej ryby. Myślę, że coś w tym jest. Oczywiście, wiele zależy od pogody, temperatury i innych rzeczy, które wpływają na brania ryb. Znakomicie się łowi, gdy jest duża fala, poderwie wszystką żywność z dna, rybki są głodne i ładnie biorą.
cisnienie jest bardzo wazne dla ryb tak jak i dla ludzi, czym wyzsze cisnienie tym bardziej ryba jest aktywna ale bez przesady 1027hpa , ale tak 1005-1008hpa jest super odpowiednie dla ryb, chociaz i przy 998hpa bylo super, w sumie nie wiem jak to wyjasnic w 100%:( jak to jest z tym cisnieniem