No to ja podam swój - w sumie nic nowego.
Opłukaną i osuszoną rybę trzeba nasolić i niech sobie trochę poleży, żeby nią przeszła.
Rybę smarujemy masłem /w środku i na zewnątrz/ - nie grubo. Do środka wkładamy pokrojony ząbek czosnku i trochę koperku. Zawijamy w folie i na grilla - od 20 do 30 minut /zależy jaka duża ryba i jaka temperatura/ - nie chce nic innego
Tylko masło to ma być masło a nie jakiś tam mix olejowy
Na grilla nadaje sie wspaniale szczupak lub sandacz, ale taki nie za duży, najlepiej tak kolo wymiaru. Solimy, pieprzymy i kropimy sokiem z cytryny, dodajemy trochę oliwy lub masła, następnie zawijamy w folie aluminiowa. Leszcz jest znakomity z dodatkiem pokrojonej cebulki do wewnątrz wypatroszonej ryby. Węgorza natomiast kroić można w dzwoneczki i grillować powoli, tak aby powoli skapywał z niego tłuszcz.
1. Rybę płucze pod bieżącą wodą i susze ją.
2. Posypuje przyprawami, trochę Vegety, skrapiam oliwą i zostawiam na 1.5 lub 2h.
3. Obwijam rybę folią i wrzucam na ruszt.
Ja jak jestem pod domkiem nad jeziorem to podczas połowu ryb uwielbiam rozpalić ognisko i łowić ryby a jka zgłodnieje oczyszcam rybe ide do domku po przyprawy carry,troche oliwy,papryka,masło koperek i inne zielska i tak łowie i zajadam rye z ogniska !!
Mi znajomy kiedyś zrobił pstrągi na grillu
Takie po 45 cm rozcinał rybke z wierzchu krapil ja cytryną do srodka dawał pieczarki z cebula przysmazone na patelni faszerował tym rybke i wiazał dratwą oczywiscie do tego sol i przyprawy jak kto woli jakies ziółka czy vegetki troche smazyl az rybka nabieze koloru.Mi osobiscie bardzo smakowało do tego zimny lech piknie:D :mrgreen: :mrgreen:
_________________ "Na lądzie wędkarzy tłum a w wodzie jeden sum"