W ostanich latach zacząłem wędzić węgorze. Po sprawieniu rybek wieszam je w wybudowanej własnoręcznie wędzarni i w palenisko wrzucam drewno owocowych drzew jak czereśnia, wiśnia czy śliwa. Wędzarnie przykrywam namoczonym workiem jutowym, który co pewien czas zamaczam. Uszczelniam tym samym wydostający sie dym. Wedze w zależności od grubości węgorzy około 2 godzin. Ryby są znakomite, nie dodaje żadnych przypraw jak sama sol. Jeśli chodzi o wieszanie to trzeba uważać, aby ryby za bardzo nie nacinać bo potem w trakcie wędzenia może nam spaść. Uważam, ze lepiej wędzić wolniej jak w wysokiej temperaturze. Po uwędzeniu rybę przesmarować można oliwa, jest czysta od popiołu i ma ładny połysk. Ryby wędzone można mrozić.
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Darson zgadzam sie z Tobą że ryby wędzone są przepyszne!! chciałbym mieć swoją wędzarnie ale w centrum mieasta to nieda rady!! asz mi ślinka leci ..... mniam mniam;p
Darson zgadzam sie z Tobą że ryby wędzone są przepyszne!! chciałbym mieć swoją wędzarnie ale w centrum mieasta to nieda rady!! asz mi ślinka leci ..... mniam mniam;p
Kup sobie lub zbuduj wędzarkę turystyczną, zapewniam że ryba będzie równie smaczna. Ja wykorzystałem metalowe pudełko po gwoździach, dospawałem do rozpiętej na prętach siatki nóżki i wędziłem rybki na balkonie. Używałem grubych wiór z drewna bukowego i owocowych gałęzi pociętych na miarę.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl