W domu takie wędki są dwie(posiada taką mój tata i ja).Kijaszki mają już troszkę lat ok.10.Jak wiadomo firma Mikado robi bardzo dobre kije, o kołowrotkach lepiej nie wspominam... :roll: Właśnie taki jest ten Mikado, świetny kij, bardzo delikatny a zarazem mocny.Wydawać by się mogło, że jak delikatny to słaby, ale z nim tak nie jest.Wyciągnął już sporo dużych sztuk(mam na myśli mojego tatę, bo ja ten kijek mam dopiero od wakacji - wujek mi go podarował)Od 9 lat jeździmy nad swoje jezioro i co roku łowimy piękne leszcze nawet takie do 3 kg i kijaszek radzi sobie elegancko.W moim przypadku jest używany razem z kołowrotkiem Team Dragon FD935i.Na jeziorze stosuję do niego zestawy ze spławikiem przelotowym, ponieważ tam gdzie łowie jest ok.7 metrów głębokości.Spławiki używam nawet do 10 g i nie ma żadnych problemów z wyrzutem.Niestety tego kija już nie ma w sprzedaży, ale jest jego następca, którego również polecam tzw. MIKADO Temptation Bolognese.(link poniżej)
ZALETY:
-mocny
-lekki
-czuły
-uchwyt do kołowrotka jest świetny, dobrze trzyma kołowrotek,metalowy ma zatrzask(fotka poniżej)
-elegancki na jeziora
WADY:
-pierwsza przelotka trochę za mała, ponieważ większy stoper nie przejdzie(fotka poniżej)
Dobra recenzja kija co moge potwierdzic poniewaz mam ten sam model tylko ze 5 metrowy wyciągnąłem na niego juz sporo rybek a jedyna wada to faktycznie jest ta ostatnia przelotka
_________________ "Na lądzie wędkarzy tłum a w wodzie jeden sum"
Czekajcie przecież na bolonke łowi się ze spławikiem montowanym na stałe tak ??!! To po co wam stopery ??? A jeżeli po coś to wyprowadzcie mnie z błędu
Eeee tam Romek czepiasz się szczegółów Ja bardzo często używam odległoścowki jako bolonki i też jest dobrze Prawdą jest że czasem do sytuacji trzeba dopasowac się warunkowo. Nie zawsze używa się kija zgodnie z jego przeznaczeniem A użycie bolonki na stawie czy jeziorze nie jest grzechem jezeli nie ma się pod ręką odległoścówki.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
W tym temacie chodzi o opisanie i ocenienie wędziska, a nie o metodę łowienia na ten kij.
Jeśli chcesz się dowiedzieć dlaczego tak łowie na nią to powiem Tobie.Tam gdzie łowie jest ok. 8 metrów głębokości, a kij ma tylko 6 więc trudno się zarzuca jeśli zestaw jest dłuższy o ponad 2 metry. Po drugie to wolę łowić na bolonki niż na odległościówki.