Poprzedni temat :: Następny temat
Mikado golden bay light spin 2,70m cw. 5-25g
Autor Wiadomość
Qba
Sandacz

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 12:10   

Cytat:
Moj stary silstar jest 10-40 jest 2 razy cienszy niz mikado 15-45.

No i co z tego? Po co porównujesz dwa zupełnie inne kije? Chcesz powiedziec, ze Twoja 10 letnia wędka jest lepsza od tego Mikado? Jestes w błędzie. Mimo iż Tobie sie wydaje, ze silstar jest fajniejszy, nie masz racji. Nowe wędki są robione w zupełnie innych technologiach. Gdyby Twoj silstar był tak gruby jak to mikado to zapewne dopiero 50g ciezarek bys czuł, a na mikado czuc dobrze wiekszosc przynet, oczywiscie bez przesady. Włókno węglowe, z ktorego teraz wykonywane są kije jest zupełnie inne i dużo korzystniejsze niż stare materiały. Jesteś w ogromnym błędzie twierdzac, ze silstar jest lepszy. Moze Ci sie na niego lepiej łowic, ale to juz kwestia gustu...

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Marcin_Gda 
Szczupak

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 18:53   

Jeśli marewel uważasz że ten mikado jest gruby to chyba jaxona nie widziałeś ;) miałem dwa jexony jeden sie złamał bo o trawe zahaczyłem (kępke trawy) a drugi pękł na zaczepie.Fakt mikado nowe nie są jakieś super kosmiczne ale o niebo lepsze od jaxonów.Marewel nawet rzuciłeś kilka razu tym kijek no to super ale ja ten kij mam dłuższy czas i chyba wiem o nim troche więcej niż ty a sztywny ci sie pewnie wydawał bo łowiłeś na paproszka z główką 5g lub mniej :] pamiętaj że to nie jest wklejanka.

Qba
Sandacz

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 21:25   

anonim14 napisał/a:
pamiętaj że to nie jest wklejanka.

Otoz to. Wiekszosc takich niezbyt biegłych w temacie patrzy na cw jak na wyznacznik czym moze rzucic. Ma wędke podane cw od 3 do 18g wyrzutu, to sobie mysli O! rzuce i paprochem, ale i duzą obrotówką. Otóż nie! Przykładowo, moja wklejanka ma wyrzut od 3 do 18 i w zyciu bym nie zalozyl na nią nic wiekszego niz 10g bo poprostu szkoda tej wklejanej szczytówki. Owszem blank to wytrzyma, ale ze szczytówką juz troche gorzej...

marewel 
Ukleja

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 21:56   

W sumie nie dziwie sie ze boisz sie zalozyc przynety ktora nawet nie jest rowna maxymalnemu cw,bo tez bym sie bal ze takie mikado mi sie polamie.Kazda normalna firma robi wedki z zapasem mocy.

SALMON 
Płoć
...PoGrOmCa PaRsEtY...

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 22:17   

Dorzucę swoją opinię na temat może nie konkretnie tego modelu wędki co opisujecie, ale konkretnie Golden Bay 150Pilk. Muszę z przykrością stwierdzić, że nie jest to najlepsza wędka kiedy się łamie na rybie... Przy zacięciu szczupaka złamała się szczytówka, na szczęscie przy umiejętnym holu wyjąłem go z wody... :) Generalnie nie polecam tego kija, ewentualnie tylko na Dorszowe wyprawy!

Qba
Sandacz

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 22:17   

Moja wędka jest Kongera i to nie jest byle gówno :)

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 09:21   

Każdy z Was ma po trochu racji. Ja już któryś sezon łowię na wklejankę mikado lexus sensitive i nie narzekam. Mam też złamanego jaxona na którego bardzo przyjemnie się łowiło ale niestety krótko. Nie tak dawno przyglądałem się nowym kijkom mikado i nie zachwycały. Jak Qba słusznie zauważył to nie jest to mikado co kiedyś. Jednak nadal są dostępne starsze,sprawdzone modele które można (po dokładnych oględzinach ;) )kupowac w ciemno :P

Qba
Sandacz

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:24   

Tylko coraz rzadziej można je dostac :cry: przeszukałem całe miasto za matrixem 888 ul i nie znalazłem... kupiłem za to kongera maxim spinn twist i mysle, ze dokonałem dobrego wyboru :P

marewel 
Ukleja

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 17:19   

Ostatnio wszyscy zachwycaja sie Dragonami wec moze to jest zloty srodek.Oczywiscie z cena nie jest juz tak fajnie bo ponad 200zl.Moim zdaniem nie ma tez co oceniac firmy"bo mi sie polamala na 1 wyprawie"-bo mogla sie rownie dobrze uszkodzic w transporcie a pekla dopiero nad woda.

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Marcin_Gda 
Szczupak

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 18:21   

Qba jeśli cię to zainteresuje to jest taki matrix 888 dostępny przez internet na www.sklepws.pl

a żeby nie było offtopu.Powtarzam po raz kolejny że ten mikado to nie wklejanka a zapas mocy posiada.Może się nie uginać jak wklejanka na paproszku ale świetnie przekazuje drgania i uderzenia w przynęte.

Ostatnio zmieniony przez Marcin_Gda Sob Sie 18, 2007 08:21, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi