Wysłany: Nie Maj 13, 2007 20:38 Okres ochronny szczupaka ?
Chciałbym Was spytać czy we wszystkich województwach okres ochronny szczupaka skończył sie 30 kwietnia?? Bo dzisiaj razem z tatą jechaliśmy właśnie na tą rybę i po drodze spotkaliśmy ojca kolegi i on powiedział że okres kończy się 31 maja. I już sam sie pogubiłem ;/ Mieszkam w Nysie (woj. opolskie).
_________________ Nie mam na koncie wielkich okazów,
lecz mam przyjemne chwile spędzone nad wodą!
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
No tak ale na tym stawiem byłem pierwszy raz i wczoraj złapałem co prawda okonia ale małego Ale woj opolskie jest lipne. Chyba tylko w tym okres konczy sie 31 maja
_________________ Nie mam na koncie wielkich okazów,
lecz mam przyjemne chwile spędzone nad wodą!
Ostatnio zmieniony przez GarbatyOkoń Sro Cze 13, 2007 21:29, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli są małe okonki to są i duże okazy okoni.
Jak uda Ci sie skusić do brania okonia powyżej 40cm to zakochasz sie w sile tych ryb , genialną walkę stoczyłem rok temu z okoniem 43cm, udało mi sie go wyholować i byłem bardziej dumny niż bym 70cm szczupaka złapał .
Z tym okresem ochronnym do końca maja dla szczupaków to nie jest taka głupota aczkolwiek uważam, że maj powinien być miesiącem umownym - czyli jeśli np. pogoda by dopisała i tarło by sie skończyło przed 1. maja to można łowića od maja, a jeśli nie skonczyłoby sie przed 1. maja to można łowić od 1. czerwca.