Czy jak się zrobi kartę w środku roku i zapłaci składkę okręgową to potem trzeba zapłacić na początku nowego roku czy za rok czyli w połowie następnego roku?
Proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuje
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Mam jeszcze jedno pytanie czy jest ktoś z okręgu siedleckiego z powiatu węgrowskiego z gminy łochów? Jak tak to czy są włochowie egzaminy na kartę? bo słyszałem że niema
Jeśli chcesz mieć kartę wędkarską, a nie wiesz gdzie ją wyrobić to udaj się do jakiegoś koła wędkarskiego w twojej miejscowości - tam się dowiesz gdzie wyrobić kartę. Jeśli chodzi o czas ważności twojej karty, to nie jest tak, że kartę wykupujesz np. w czerwcu i jest ważna do czerwca następnego roku. Karta jest ważna do zakończania roku kalendarzowego czyli np. opłacisz we wrześniu to jest ważna tylko do końca grudnia. A co do egzaminów - zawsze są obowiązkowe, lecz nie zawsze odbywają się tak jak powinny. Mój egzamin wyglądał tak - To jak, nauczyłeś się regulaminu? ja: tak - i to wystarczyło. Radzę Ci jednak przestudiować regulamin, nawet jak nie będziesz musiał zdawać egzaminu.
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Dodam tylko, że składkę na nowy rok kalendarzowy musisz zapłacić do końca kwietnia, po tym terminie pobierane jest wpisowe choć w niektórych okręgach traktuje sie ten termin nieco z przymrużeniem oka.
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
No to widzę, że co miasto to inne zasady. Ja po zdaniu egzaminu czekałem dwa dni, pojechałem, i legitymacja z podpisem prezydenta czekała na mnie... Dziwne.
Poszukałem troszkę w internecie i znalazłem takie coś:
W praktyce aby uzyskać kartę wędkarską, należy:
A) Przyswoić sobie przepisy ustawy, rozporządzenia do "ustawy o rybactwie" i regulaminu amatorskiego połowu ryb ze szczególnym uwzględnieniem przepisów związanych z ochroną (wymiary i okresy ochronne) i zasadami wędkarskiego połowu ryb. [ zbiór tych przepisów ]
B) Zdać egzamin ze znajomości ochrony i połowu ryb. Egzamin ten może być składany tylko i wyłącznie przed komisją egzaminacyjną działającą na terenie powiatu właściwego pod względem stałego miejsca zamieszkania zdającego (jest to uregulowane rozporządzeniem do "ustawy o rybactwie" ).Osoba ta w czasie składania egzaminu winna:
1) okazanić dowód osobisty lub legitymację szkolną,
2) wniesieść składkę egzaminacyjną w wysokości 25 zł, przy czym osoby w wieku od 14 do 16 lat są zwolnione ze składki. Pozytywny wynik egzaminu zostanie potwierdzony pisemnym Zaświadczeniem Egzaminacyjnym.
C) Udać się do starostwa powiatowego - właściwego względem stałego miejsca zamieszkania - i wystąpić o wydanie karty wędkarskiej - tzn.:
1) pobrać, wypełnić i złożyc wniosek o kartę wędkarską (te czynności realizuje się w starostwie - praktycznie "od ręki")
2) złożyć Zaświadczenie Egzaminacyjne,
3) dostarczyć fotografię,
4) uiścić opłatę urzędową w wysokości 10 zł,
5) wykupić znaczki skarbowe na sumę 5 zł i 50 groszy
- słowniki on-line