Poprzedni temat :: Następny temat
Spinningowanie, a obowiązek posiadania siatki.
Autor Wiadomość
lesiu1111 
Sandacz

Wysłany: Wto Cze 05, 2007 13:44   

Powiedzmy, że jestem przekonany na 75%, chciałbym żeby pozostałe 25% wytłumaczył mi czynny strażnik, który nie pozostawi złudzeń.

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Marcin_Gda 
Szczupak

Wysłany: Wto Cze 05, 2007 15:28   

Gdzieś już czytałem że jeśli bierzemy rybę do domu natychmiast po złowieniu trzeba ja uśmiercić jeśli ryby natomiast nie chcesz brać to ją wypuść.

wodnik 
Administrator

Wysłany: Wto Cze 05, 2007 23:21   

lesiu1111 napisał/a:
Gdzieś już czytałem że jeśli bierzemy rybę do domu natychmiast po złowieniu trzeba ja uśmiercić jeśli ryby natomiast nie chcesz brać to ją wypuść.

Dokładnie tak powinno być

Lesiu1111 - strażnik nic nowego w tym temacie Ci nie powie, ale - Twoja wola.

zanderek 
Moderator

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 21:03   

anonim14 napisał/a:
Gdzieś już czytałem że jeśli bierzemy rybę do domu natychmiast po zowieniu trzeba ja uśmiercić jeśli ryby natomiast nie chcesz brać to ją wypuść.

Zapis taki jest umieszczony w Zasadach Organizacji Sportu Wedkarskiego i mówi wyraźnie że wszystkie ryby przeznaczone do zabrania złowione metodą spinningową należy uśmiercić.
Co do zapisu w Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb to niestety takiego zapisu niema.

lesiu1111 
Sandacz

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 21:11   

No dobrze, czyli wszystko jasne:

- nie ma obowiązku zabierania ze sobą siatki ( bo też i byłoby to bardzo niepraktyczne),
- z racji nieposiadania siatki ryby, które będziemy zabierać ze sobą natychmiast uśmiercamy, zawijamy w bawełnianą szmatkę ?żeby sie nie zepsuła i pakujemy do plecaka.

wodnik 
Administrator

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 22:38   

Dokładnie :okok:
To znaczy akurat nie musi być bawełna byleby była z jakiegoś naturalnego materiału - len też podejdzie :]
Ha, jeszcze dopowiem - nawet jak ryby nie owiniesz w żadną szmatkę, to ona i tak przez te kilka godzin nie ma prawa sie zepsuć ale przynajmniej Ci nie zaświni śluzem innych rzeczy w plecaku, poza tym polecam kupno koszyka na ryby. Jest bardzo przydatny chociażby z tego względu, że jest przewiewny, a jak sie dobrze rozglądniesz, to nawet za 30 - 40 zł. jesteś w stanie go kupić.

Marcin_Gda 
Szczupak

Wysłany: Czw Cze 07, 2007 10:24   

tylko przypomnę że w takim koszyku nie można przetrzymywać ŻYWYCH ryb :!: jedynie martwe

Darson 
Lin

Wysłany: Pią Cze 15, 2007 03:03   

Oj anonim14, wszyscy juz wiedza o tym, ale koszyki z wikliny to dobra sprawa. Lekkie i przewiewne, może nie każdemu sie podobają. :) A siatka na 100% nie jest potrzebna, ale i ryby uśmiercić trzeba. :cry:

kris900 
Karaś
kris

Wysłany: Czw Sty 31, 2008 21:49   

wodnik napisał/a:
Nie wyobrażam sobie noszenia żywej ryby podczas wyprawy spinningowej /nawet w siatce/.
Jeśli rybę chcesz zabrać to ją uśmierć i owiń w bawełnianą szmatkę - na pewno się nie zepsuje. Możesz ją też wypatroszyć tylko nie obcinaj głowy bo nie wolno. No i uważaj, żeby w trakcie dalszego łowienia ryba Ci sie nie skurczyła poniżej wymiaru ochronnego - kłopoty murowane.

Tylko prosze nieśmiećić nad wodą, niezostawiać łusek i wnętrzności :wnerw:

rybasz 
Płoć

Wysłany: Sob Sie 16, 2008 11:13   

Witam sorry ze odswiezam dosyc stary temat ale nurtuje mnie jeszcze 1 pytanie, to ze spinningista nie musi miec siatek to juz wyjasnione (chyba), to ze ryby zlowione na spinning z checia wzieca ich do domu powinny byc usmiercane od razu tez, ale mam jeszcze pytanie jak wpisac te ryby do rejestru ? Załozmy ze łowie np 5 okoni i kazdego chce wziac wiadomo ze nie lowie ich od razu ale np co 20 min i jak sie zachowac do regulaminu ? Jak wypelnic rejestr bo normalnie to kazda rybe musialbym wpisac osobno a rubryczka jest bardzo mala, mam wiec przejsc do nastepnej przepisujac date i numer lowiska i do nastepnej itd ? Jak moglby wygladac zapis np w 1 wierszu
ilosc sztuk: 1 1 1 1 1
nr gatunku: 5 5 5 5 5 (nie pamietam jaki mial okon )
dlugosc: 18 19 20 21 22
Pytam bo nie chce zaliczyc wtopy a u mnie straz jest taka wredna ze za byle co ukaraja bo ich to kreci chyba :(

Odpowiedz do tematu