Poprzedni temat :: Następny temat
Łowiska komercyjne - ktoś łowi ... ?
Autor Wiadomość
Darson 
Lin

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 03:32   

Kiedyś, pewnie jak każdy, spróbowałem komercjalizacji i już dziękuję. Nie miałem żadnej przyjemności w rzucaniu i zacinaniu ryb. Zero kombinacji. To łowiska dla ludzi uczących się lub mających mało czasu lub poprostu nie lubiących tylko posiedzieć nad wodą. ;)

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Lisek 
Szczupak
pstrąg

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 12:36   

W Polsce łowiska specjalne (tzw. burdele) to przeważnie sztuczne baseniki albo jeziorka zarybione tęczakiem. Łowienie w takim czymś niezbyt różni się od kupowania ryb z hodowli. Dużo ciekawszą formułę łowiska specjalnego spotkałem w Szwecji, gdzie przedsiębiorca wydzierżawił rzekę, zorganizował skuteczną ochronę i jedynie co jakiś czas zasila naturalną populację pstrąga potokowego osobnikami hodowlanymi. Liczba licencji jest ograniczona, promuje się zasadę C&R. Taka wersja łowiska komercyjnego jest całkiem niezła, mamy kontakt z dziką przyrodą i przynajmniej namiastkę wędkarskich emocji.

lesiu1111 
Sandacz

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 13:58   

Piękny pomysł, ale takie rzeczy można zrobić tylko w "dojrzałych" do szanowania przyrody krajach. Takie komercyjne zbiorniki wodne to prawdziwa uczta i przyjemność dla wędkarzy z powołania.

wodnik 
Administrator

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 17:11   

Lisek napisał/a:
W Polsce łowiska specjalne (tzw. burdele) to przeważnie sztuczne baseniki albo jeziorka zarybione tęczakiem. Łowienie w takim czymś niezbyt różni się od kupowania ryb z hodowli. Dużo ciekawszą formułę łowiska specjalnego spotkałem w Szwecji, gdzie przedsiębiorca wydzierżawił rzekę, zorganizował skuteczną ochronę i jedynie co jakiś czas zasila naturalną populację pstrąga potokowego osobnikami hodowlanymi. Liczba licencji jest ograniczona, promuje się zasadę C&R. Taka wersja łowiska komercyjnego jest całkiem niezła, mamy kontakt z dziką przyrodą i przynajmniej namiastkę wędkarskich emocji.

Takie łowiska zaczyna się tworzyć też na polskich rzekach choć przeważnie nie są to łowiska prywatne a utworzone na wodach PZW
Na Sanie utworzono odcinek specjalny /od elektrowni w Zwierzyniu do ujścia Hoczewki/.
Odcinek jest tylko muchowy, zakaz zabierania ryb łososiowatych no i oczywiście ogrom ryb - pstrąg, lipień, głowacica - nie licząc innych - jednym słowem "piękna woda".
Niestety licencja roczna kosztuje 1400 PLN, a pozwolenie jednodniowe 70 PLN i niewielu wędkarzy stać na połowienie sobie w tej wodzie - ale warto.

Lisek 
Szczupak
pstrąg

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 17:33   

Hmm, takie no-killowe odcinki na wodach PZW to niegłupi pomysł. Licencje siłą rzeczy musiałyby być drogie, żeby ograniczyć liczbę łowiących i zapewnić środki na ochronę + dorybianie.
PS. W Szwecji na łowisku Alsteraan zakup licencji wygląda tak, że wędkarz sam ją sobie wypisuje, a następnie wrzuca odliczoną kwotę w kopercie do specjalnego pojemnika. Nikt tego nie pilnuje. Ciekawe jak taki system działałby w Polsce :wink:

Marcin_Gda 
Szczupak

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 17:36   

W Polsce raczej nie próbowałbym takiego systemu z wiadomych względów.W Szwecji jest inna mentalność ludzi tam Ci wrzucą do takiej skrzyneczki pieniądze jak na tace a u nas albo by nic nie wpadło :| i wymigiwali by się że wrzucili albo wrzucili by nie więcej jak 50zł.Oczywiście nie mówie że wszyscy by tak zrobili bo pewnie połowa była by 'uczciwa' ale pamiętajmy że jest też druga połowa.

GarbatyOkoń 
Sandacz
Cenię każdą rybę, nawet tą najmniejszą.

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 19:33   

Dobrze mówi anonim. Duża część, by nic nie wrzucała lub jakieś drobne. A nocami, by tą skrzyneczkę rozwalali i brali wszystko :/ Polska to polska. Dzisiaj nad jeziorem mój kumpel położył pieniądze na ręczniku skoczył do wodu, aby się zamoczyć, a jak wrócił to nie było śladu po nich. Naszczęście było to tylko 6 zł.

EYLANDT 
Płoć
EYLANDT

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 12:10   

Sam osobiście nie łowiłem na łowiskach prywatnych, ale jeżeli gospodarka Wisły w okolicach Płocka dalej będzie taka jak teraz to bedę zmuszony łowić w takich wodach bądź jeździć po kilkadziesiąt kilometrów nad wodę.

Siasiek18 
Ukleja

Wysłany: Nie Lip 20, 2008 18:53   

Łowienie na takim łowisku to taki sam wysiłek jak iśc do rybnego :lol: Dzeci tam można co najwyżej podszkolic :P

Mayki 
Karaś
extreme

Wysłany: Nie Lip 20, 2008 20:18   

Chodze tam gdy tylko mam dzieci uczyć.Trzeba do tego nabrać serca.Jak się nauczą to pójdą na dziką wodę .Poza tym nie każde łowisko specjalne jest specjalne.Mowa jest o tonach ryby która wymęczona po sezonie smakuje ludzią na wigilijnym stole. :nerwus:

Odpowiedz do tematu