Przypon tu niema nic do rzeczy, karp po prostu podpłynął, polizał kulkę i mu nie smakowała Nie zawsze ryba musi wziąć za pierwszym razem i przeważnie nie bierze za pierwszym. Najpierw posmakuje i jak jej sie spodoba to zagryzie, dotyczy to nie tylko łowienia na kulki ale również na inne przynęty nawet w spinningu zdarza się że ryby podskubują gumę czy woblera zanim zdecydują sie ja połknąć
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Przypon tu niema nic do rzeczy, karp po prostu podpłynął, polizał kulkę i mu nie smakowała Nie zawsze ryba musi wziąć za pierwszym razem i przeważnie nie bierze za pierwszym. Najpierw posmakuje i jak jej sie spodoba to zagryzie, dotyczy to nie tylko łowienia na kulki ale również na inne przynęty nawet w spinningu zdarza się że ryby podskubują gumę czy woblera zanim zdecydują sie ja połknąć
Dlatego czasami się zdarza tak, że jak się ściąga zestaw to ryba siedzi na haku (bez brania)
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Grześku, tak też jest Ryby "spokojnego żeru tylko" są tylko z pozoru spokojnego żeru. Na pewno każdemu zdarzyło się "totalne bezrybie".... Często lekarstwem na brak reakcji ryb na przynętę było jej delikatne podciąganie, poruszanie! W momencie kiedy przynęta opadła po delikatnym podciągnięciu, następowało branie. Wniosek z tego taki aby nie czekać na przypadkowy kontakt z rybą tylko ją po prostu sprowokować. Ryby kręcą się w zanęconym miejscu, ale nie zawsze mają ochotę skosztować smakołyków przygotowanych przez wędkarza, z niewyjaśnionych dla mnie przyczyn . Impulsem jest właśnie taka "podrygujaca" przynęta. Oczywiście nie zawsze ten sposób się sprawdza, ale wielokrotnie pomagało, zwłaszcza jak polowałem na karpie
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Ten Karp tylko leciutko zassał kulkę i widać to wyrażnie na filmie.Łowiłem często na kulki 22mm i miałem na haku Karpiki takie po 3 kg. Więc nie sądzę że ta kulka była za duża!!!A co do przyponu to co przypon miał być lużny???Przy żucie nigdy nie wiemy jak on się ułoży w wodzie.A po za tym teraz Karpiarze stosują SZTYWNE przypony ,więc co się z tym wiąże przypon nie jest lużny-tylko jest sztywny i napięty!!!