Jako ze mam jeszcze troszke czasu ciagle zastanawiam sie czy wybrac ktorego z jaxona czy OKUMA TRAVERTINE FD 55 BAITFEEDER - przemawia 5 lat gwarancji ;/
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
okuma jest duzo lepsza niz jaxon robia mniejsza masówke niz jaxon, ale na poczatku chyba kazdy mial jaxony bo byly bardzo tanie tak na nasza kieszen. pozdrawiam
jam mam 2 takie okumy rozm 55 i jedna rozm 45,wszystkie na wędkach żywcowych,jestem zadowolony z tych kołowrotków,wolny bieg pracuje bez zarzutu,żyłke nawija równo,w tym przedziale cenowym naprawdę polecam,do tego gwarancja okumy na 5lat
Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 09:58
Posiadam do spina Okume Motion MT- 30 i jak za kołowrotek do 100 zł jestem jak na razie zadowolony Jaxonami łowiłem ale nie pamiętam modeli i nie polecam ich również bo kiepsko nawijają żyłkę
Tak więc dostałem kołowrotek! a raczej dwa bo tyle zamawiałem. Po otwarciu pudelka pełno karteczek z opisami, budową kołowrotka gdzie chyba wyszczegolnione są części i chyba ich nr katalogowe. Od razu sprawdziłem na "sucho" to jak się kręci i wolny bieg. Pomimo 4+1 łożyska kręci naprawdę lekko i płynnie, wolny bieg działa super w sensie takim ze stawia minimalne opory i duża możliwość regulacji. W porównaniu z moim kołowrotkiem firmy "xxx" który posiada niby 8+1 łożysk nie ma co porównywać wolnego biegu! Śmiem nawet podejrzewać że kręci lepiej na tych 4 łożyskach niż "xxx" na 8. Wygląd wizualny okumy nie najgorszy choć widziałem ładniejsze ;-) Jedyna rzeczą która jest na minus jest szpula aluminiowa a dokładnie naklejka która jest na niej dookoła szpuli. Wszystko byłoby pięknie gdyby był to nadruk skoro prawie wszystkie kołowrotki z alu szpulą jakis tam firm xxx posiadaja nadruki OKUMA mogłaby się postarac, wydaje mi się że ta naklejka odejdzie z czasem ;/ Podsumowując polecam wszystkim chcącym tanio kołowrotek z wolnym biegiem kupic taką OKUMĘ niż bazarowy wynalazek z dziesiątkami łożysk. Może komuś się to przyda co napisałem gdy będzie miał wybór między tym a innym kołowrotkiem.
POZDRAWIAM ;]