Moim zdaniem, ale ten wniosek jest oparty bardziej na materiałoznawstwie niż na wędkarstwie.
Z tym pękaniem w droższych modelach, to może być (wina) lepszego „węgla”, z którego wykonana jest wędka.
Lepszy węgiel użyty do produkcji kija daje lepsze parametry i pracę wędki, ale niestety jest bardziej kruchy (delikatny). Co powoduje większą podatność na pęknięcia, w szczególności przy nieprawidłowym obchodzeniu się z kijem.
Ja na Dragony nie narzekam mam już kilka ładnych lat 2 kije Dragona fakt że Karpiowe ale spisują się świetnie po trudach zasiadek na wędkach jest pełno odprysków lakieru ale Karp 13kg.nie stanowi dla nich wyzwania:) Ogólnie Dragon to bardzo dobra firma i jakość za rozsądną cenę:)
Trudno jest powiedzieć na jakim balnku robiony jest Millenium. Z tego co kojarzę seria HM jest robiona na matach Toraya a ta firma o ile pamiętam nie była jakimś wybitnym specjalistą od maty. Wiem że było zmieszanie z droższymi modelami Dragona, nawet kolega reklamował bo przy wyrzucie lekkiej przynęty pękła mu część (co ciekawe) dolnika. Nie wiem jak sie prezentuje najnowszy HM ale z tymi wcześniejszymi były kłopoty.
kozi napisał/a:
Moim zdaniem, ale ten wniosek jest oparty bardziej na materiałoznawstwie niż na wędkarstwie.
To materiałoznastwo nie zawsze jest na tyle potrzebne żeby sobie zawracać tym głowę jednak informacje z nad wody są potrzebne bo tam materiały z których są wędki testuje się w praktyce i jednak jedno z drugim się wiąże.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Ja na Dragony nie narzekam mam już kilka ładnych lat 2 kije Dragona fakt że Karpiowe ale spisują się świetnie po trudach zasiadek na wędkach jest pełno odprysków lakieru ale Karp 13kg.nie stanowi dla nich wyzwania:)
Stare dragony były bardzo dobre. Kiedyś wszystko było lepsze.......