Poprzedni temat :: Następny temat
czy to dobry sprzęt spiningowy za 500 zł
Autor Wiadomość
kozi 
Ukleja

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 15:01   czy to dobry sprzęt spiningowy za 500 zł

Witam,
Ostatnio kupiłem sprzęt spinningowy za 500 zł i chciałbym się dowiedzieć czy dobrze zainwestowałem, właściwie czy mi sprzedawca doradził (nie wcisnął jakiegoś chłamu),
Kołowrotek Spro Red Arc 10300
Wędka Dragon Millenium Super Fast 2,7m 5-25g
Chciałbym łowić na Bugu lub Narwi na niewielkie repery i twistery oraz obrotówki.
Mam może ktoś z was taki sprzęt, jak z trwałością tych firm a w szczególności kołowrotka??
Nie znam się za bardzo a potrzebowałem na szybko wędki i tak za namową sprzedawcy kupiłem ten sprzęt. Co o nim myślicie??
Proszę o opinie w szczególności osób które mają lub mieli coś z tego

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Internetowy sklep wędkarski
Tu zrobisz najtańsze zakupy. Nie zwlekaj i zamów już teraz
borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 15:14   

Sprzęt jest bardzo dobry! napisz jeszcze co chcesz łowić, jakie ryby. Wielu forumowiczów posiada i łowi kołowrotkami Spro i wędkami Dragona. Sam mam kilka kołowrotków Spro a także wędkę z z serii Millenium, pracują bardzo ładnie.

kozi 
Ukleja

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 15:31   

Jak kilka lat temu miałem więcej czasu to łowiłem na bazarowy spinning (teleskop) rzucając niewielkimi obrotóweczki (nr 0, 1, 2), to brały mi głównie okonie, szczupaki i klenie więc i tym razem się nastawie na takie ryby. Nie mam za wielkiej wprawy na początek kupiłem kilkanaście gumowych przynęt (od 4 do 7 cm), kilka woblerów podobnych rozmiarów i obrotówki wspomniane wcześniej i zobaczę co na to da się złapać. :)

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 15:39   

kozi, Co do kołowrotka to wiem że będzie ok. Jednak kij nie będzie aż tak uniwersalny. Do łowienia na niewielkie przynęty będzie Ci potrzebny bardziej delikatny kij o mniejszym ciężarze wyrzutu, chyba że nie jest istotna odległość na której łowisz a także nie przykładasz uwagi do delikatnych brań. Na szczupaka kij będzie ok. od biedy z kleniami i okoniami sobie poradzi. Millenium ma ciekawą akcje dlatego myślę że i na bolenia będzie bardzo fajny sprzęcik, o ile takowe u Ciebie występują.

jacek23 
Węgorz
spining it`s my life

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 17:37   

Witaj popieram Boryska ze kolowrotk bedzie wieczny aco do kija to otuz pasiadam takie cacko i jestem z nigo zadowolony 200%.Uzywam go glownie na pstragi klenie i bolenie ale ze z tzw.bagiennymi szczupakami tez sobie poradzi.Co do okoni no to niestety jest ciut za mocny i bedziesz mial problemy z wyczuciem brań.Ja stosuje do tego kija klownie obrotki 2 woblerki ok5-6cm i średnie kopytka tak do takich przynent jest idealny.Pozdrawiam.

kozi 
Ukleja

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 18:01   

Musze poczytać jeszcze jak się łowi bolenie i na jakie przynęty, bo niestety to chyba trudne do złapania ryby (nigdy jeszcze nie złapałem).
Borys – widzę, że znasz się na wędkarstwie, możesz mi polecić jakąś dobrą żyłkę i plecionkę wartą założenia do tego spinningu, obecnie zainwestowałem w (żyłka team dragon flex 0,2 mm).

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 18:47   

Czy się znam...? Raczej cały czas się uczę :) ale mimo wszystko dziękuję że tak uważasz :) Używam podobnego sprzętu już od jakiegoś czasu dlatego mogę o nim coś powiedzieć. Zresztą nie tylko ja używam takiego sprzętu ale także stare wygi z Płocka m.in :D Co do żyłek Dragona to mogę Ci polecić całą serię HM, drogie ale naprawdę bardzo dobre żyłki, z tańszych mam sprawdzoną Maximę. na bolenia wystarczy Ci 0,18 a nawet 0,16. Plecionka to Power Pro, z tym ze z plecionka to raczej nie na bolenie, ale nie jest powiedziane że nie da się łowić.

PikeHunteR 
Sandacz

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 18:52   

Dragon robi takie sobie kije w mojej ocenie. Słyszałem od kilku osób, że pękają. A nad Bugiem w sobotę miałem okazję się przekonać. Koledze Pawłowi strzelił gdy zaciął zaczep. I wcale nie mocno. A chyba nie powinien. Co prawda kij nie służy do zacinania zaczepów ale jak odróżnić zaczep od ryby?
Z drugiej strony sam się zastanawiam nad jakimś krótkim, mocnym kijem na łódź, na sandacze. I nie wiem czy właśnie nie kupię jakiegoś dragona do 200 zł bo wiecej na kij, którym będę łowił kilka razy w roku nie wydam. Jeśli byłby to kij, którym bym łowił często to zbudował bym sobie coś na zamówienie.
W sumie za podobną cenę firmy oferują dość zbliżone produkty. Zależy też jak będziesz się nim obchodził. Nie twierdzę, że to zły wybór. Tobie może on leżeć i służyć długie lata. Czego Ci życzę :]

jacek23 
Węgorz
spining it`s my life

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 19:25   

A ja tam na dragony nie narzekam mam dwa millenium Super Fasta i Pike 2.7 i sa rewelacyjne. Poza tym takie piękne drzewko jak wyciągnąłem w niedziele na zawodach z bugu to nawet na mnie zrobiło wrażenie a wędeczka nawet nie jęknęła tak ze nie uważam aby pękały tym bardziej ze mam wielu znajomych którzy używają tych wędek i jeszcze nikomu się to nie zdarzyło.
Borys dzięki za uznanie bo od takiego wygi jak ty to jest pochawała :rotfl:

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Internetowy sklep wędkarski
Tu zrobisz najtańsze zakupy. Nie zwlekaj i zamów już teraz
borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 19:58   

jacek23 napisał/a:
Borys dzięki za uznanie bo od takiego wygi jak ty to jest pochawała

Jacek nie miodź bo się popłaczę :D

W tym co pisze PikeHunter jest coś prawdy bo faktycznie Dragony pękają, ale co najciekawsze te z wyższej półki. Millenium jak do tej pory zbierały pochlebne opinie.

Odpowiedz do tematu