Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 20:25 czy to naprawdę działa...?
Witam.
Zastanawiam się nad zakupem kołowrotka do spina i nie wiem czy w wyborze mam się kierować takimi "bajerami" jak "szpula do dalekich rzutów", "Anti Twist" itp. Czy kołowrotkiem ze specjalną szpulą można dalej rzucić, a dzięki rolce kabłąka "Anti Twist" żyłka nie będzie się tak skręcać jak w zwykłym kołowrotku?
_________________ Pozzdrrawiamm, szczupakarzz
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 16:17
Witaj! "Bajerami" ktorymi swoje produkty nobilitują firmy wędkarskie się nie sugeruj przy zakupie.
W kołowrotku spinningowym ważne są:
1. Przekładnia (musi być mocna)
2. łozyska (muszą być mocne i musi ich być przynajmniej 7-8), nie moga być zastąpione tulejami plastikowymi (wiele nowych młynkow tak ma - w tym drogich);
3. Rolka - musi się dobrze obracać żeby nie niszczyć żyłki/plecionki
4. Szpula z lekkich stopów metalu
5. Hamulec - musi działać bez zarzutu i suuper precyzyjnie.
_________________ Dopóki piłka w grze... to jeden c...
Ja chyba najbardziej sugerowałbym się płynnym i precyzyjnym hamulcem. Na pewno kupiłbym kołowrotek z przednim hamulcem.
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 21:10
jeśli mogę Ci podpowiedzieć - zakup sobie Ryobi zaubera lub excie będziesz zadowolony przez co najmniej 5 lat i nie będziesz myślał o dziwnych systemach. Podejście pragmatyczne do tematu jest najbardziem (moim zdaniem) słuszne. Kup coś dobrego i najzwyklej na świecie nawijaj linkę. Może i czasem rybkę
pozdrawiam