ale to jeszcze kestia wyboru, generalnie chodzi mi o to że kompletnie nie wiem jaki kręcioł wybrać do feeder'a, czy ma to byś z przednim hamulcem czy z tylnym lub też z wolnym biegiem.
I tu także chciałbym się Was zapytać doświadczonych wędkarzy czy można z tych dwóch zestawów które Wam przedstawiłem pozamieniąc kręcioły między wędziskami tak żeby zestawy były dobrze dopasowane lub czy można któryś z tych dwóch kołowrotków które posiadam założyć do feeder'a którego mam zamiar kupić a w to miejsce dokupić inny koowrotek.
Mam nadzieje ze zrozumiecie co napisałem jak również mam nadzieję że przy Waszej pomocy uda mi sie dobrze dobrać sprzęt.
Pozdrawiam.
Przy każdej aukcji napisz co to za sprzęt - admin
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby, kupić kołowrotek do feedera, nieco większy od tych które posiadasz(np 4000). Na razie proponowałbym tą Okumę. Ma większą pojemność szpulki a przy feederze jest to dosyć istotne, zwłaszcza że może Ci się trafić spora ryba. Uważam że bardzo istotna jest także przekładnia w takim kołowrotku, ponieważ przy intensywnym żerowaniu ryb ilość zarzucania i ściągania zestawu jest dużo większa niż w jakiejkolwiek innej metodzie gruntowej a przy łowieniu ze sporym obciążeniem kiepska przekładnia może ucierpieć po stosunkowo krótkim okresie działania. W większych modelach kołowrotków przekładnie są mocniejsze.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Ostatnio zmieniony przez borys Wto Mar 25, 2008 23:52, w całości zmieniany 1 raz
Borys, fajnie ze jesteś jedyną osobą która chociaż w pewnym stopniu zechciała mi pomóc. Mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie..... mienowicie jaki powinno sie używać kołowrotek do techniki gruntowej ( łapanie na feeder'a) kołowrotek z przednim czy tylnym hamulcem a może z wolnym biegiem ??
Ja osobiście używam kołowrotków tylko z przednim hamulcem i bez wolnego biegu, który przy feederze wydaje mi się całkowicie zbyteczny, choć niektórzy używają takich kołowrotków do feedera. Łowienie feederem jest aktywną metodą połowu i zastosowanie wolnego biegu jest zupełnie bezsensowne. Wracając do hamulca to, przedni jest bardziej precyzyjny i dlatego bardziej bezpieczny zwłaszcza gdy łowisz delikatniejszymi zestawami.
Co do samego modelu kołowrotka to poszukaj coś z Okumy te kołowrotki są od lat sprawdzone i myślę że przypadną i Tobie do gustu.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
dencio Węgorz poczatkujący spinningowiec - spławik z zamiłowania
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 23:37
Dena, Borys nie jest jedyną osobą, która chce Ci pomóc tylko po porstu mało kto ma takąwiedzę jak on
Jaki kołowrotek polecilibyście dla początkującego amatora?? Niestety głównym kryterium jest cena. Kołowrotek do feeder'a o cw do 100??
Jak już Borys pisał nie ma specjalistycznych kołowrotków do tej metody. Pod tym linkiem masz ponad 1000 kołowrotków na Allegro. Wybieraj taki który będzie Ci "leżał". Zwracaj uwagę na pojemność szpuli (duża), duże przełożenie np 1:5, takie kołowrotki szybciej nawijają żyłkę, natychmiastowa blokada biegu wstecznego, wielotarczowy hamulec. Pospieszyłem się z tą dużą pojemnością szpuli, jeśli będziesz łowił na wodach stojących możesz łowić na cieńsze żyłki więc sam wybierz.