Poprzedni temat :: Następny temat
Plecionka na kreciole
Autor Wiadomość
borek 
Lin
Rapala Skitter pop - pop'n sound

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 20:12   Plecionka na kreciole

Wyjaśnie o co mi chodzi :
Mam kołowrotek na którym jest podana jego pojemność żyłki : 0,25 100m i na tym kręciole mam nawiniętą żyłkę 0,18 150m. I teraz chciałbym na 2 szpulę nawinąć plecionkę , mniej więcej o takiej samej wytrzymałości bądź trochę silniejszą . I z tego co widziałem na opakowaniach plecionek sprzedawane są tylko po 125 , 150 m (Trafiłem na jedna Daiwy 300m w sam raz dla mnie ale musze się dowiedzieć jak wy sobie radzicie z takim problemem jaki mnie trapi) I teraz jeśli taka plecionka jest cieńsza od tej potencjalnej żyłki to reasumując zajmuje mniej miejsca na szpuli. I jeśli to się dzieje to z tej optymalnej ilości żyłki jaką mam na 1 szpuli, na 2 tworzy mi się coś takiego jakbym nawinął 50 metrów tej samej żyłki ( jakby ktoś się zgubił to te "50m" to ta nawinięta plecionka, wiem ze nie da się jej określić jak żyłki (w przekroju) i że jest ona bardziej płaska i miękka: czyli układa sie jeszcze oszczędniej niż żyłka, no a to że plecionka jest wytrzymalsza przy mniejszej nieokreślonej średnicy od żyłki wie każdy). Wiec Pozostaje mi dużo miejsca na szpuli mimo iż mam nawinięte te 150m. A ta wolna przestrzeń powoduje oddawanie bliższych rzutów , a tego nie chce ! Wiec teraz pora na pytanie :

Jak wy sobie radzicie z czymś takim ?? Jakieś węzły ?? Albo może po prostu kupujecie te 300 m i więcej szpule ?? Wiec jeszcze raz : Jak uzupełnić ten zapas ???!!

Z góry dziękuje za odpowiedź :) Pozdrawiam :)

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Internetowy sklep wędkarski
Tu zrobisz najtańsze zakupy. Nie zwlekaj i zamów już teraz
Barteq 
Sandacz
młody zapaleniec :)

Wysłany: Sob Lis 01, 2008 20:16   

Z tego co wiem to niektórzy robią podkład z żyłki lub można też kupić plecionkę na metry.

Team V70 
Karp
Team V70

Wysłany: Sob Lis 01, 2008 20:27   

Robi się podkłady z żyłki lub z jakiejś nitki.Można też zanieść szpulę do sklepu wędkarskiego gdzie sprzedawana jest plecionka na metry i nawiną ją tobie na miejscu do pełna :)

borek 
Lin
Rapala Skitter pop - pop'n sound

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 20:56   

Tylko czy takie plecionki na metry nie są w jakimś stopniu gorsze ?? ;/

Team V70 
Karp
Team V70

Wysłany: Sob Lis 01, 2008 21:10   

A niby czemu ???? Jak kupujesz plecionkę na metry to ona też jest zapakowana odpowiednio i możesz sobie wybrać odpowiednią wytrzymałość i firmę.Niczym się nie różnią od tych co są sprzedawane na tych małych szpulkach.
Zazwyczaj szpule tych plecionek na metry zawierają po kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt tysięcy metrów plecionki.i to jest jedyna różnica :)

Barteq 
Sandacz
młody zapaleniec :)

Wysłany: Sob Lis 01, 2008 21:47   

Można także w internecie zamówić określoną długość.

Borsuck
Sandacz
spinningista

Wysłany: Nie Lis 02, 2008 07:12   

Podkład z żyłki, a na to nawiń z 90 m plecionki!

biosteron 
Sandacz

Wysłany: Nie Lis 02, 2008 08:31   

A co to za problem.Jeśli masz plecionkę 150m,nawijasz ją normalnie na szpule kołowrotka, kończy się plecionka dowiązujesz starą żyłkę i nawijasz dalej do rantu szpuli,następnie bierzesz drugą szpule przewijasz to wszystko na nią.Masz wtedy pięknie nawinięta plecionkę a pod nią starą żyłkę jako podkład.Bez sensu jest nawijać 300m plecionki na jedną szpule.

Odpowiedz do tematu