Wysłany: Pon Lip 28, 2008 21:49 Prezent dla taty:)
Witam bardzo serdecznie trafiłam na forum ponieważ chciałabym sie rozejrzeć za prezentem dla taty w formie kołowrotka;) Mam pare cech które musi posiadać ale w ogromie modeli naprawde idzie sie zagubic:) Wiem na pewno ze tato ma modele takich marek jak jak abu garcia i shimano. Myslal nad Browningiem, czy kolejnymi Abu i shimano. Tylko ze jest taki problem ze chce z przekladnia slimakowa, a na zagranicznych stronach ciężko mi znaleźć odpowiednik takowej. W shimano występuje hypergear i nie wygląda na ślimakową, a w abi już wogole nie można znaleźć dokładniejszej specyfikacji. Prosila bym o pomoc i chociaz przedstawienie ogolnej miedzynarodowej nazwy takiej przekladni:) Bede niezwykle wdzieczna za pomoc:)Pozdrawiam
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Lea przekładnia ślimakowa jest w kołowrotkach Spro i mogę Ci je polecić jako jedne z lepszych.
Spro RedArc 10300 jest bardzo dobrym kołowrotkiem który używam nie tylko ja ale też kilu innych użytkowników Forum i sobie zachwalają.
Tylko czy to na pewno jest to ta przekładnia ślimakowa? bo w specyfikacji znalazłam, ze to ślimakowy posuw szpuli. Przepraszam jeśli moje pytanie jest dziwne, za bardzo się nie orientuje, ale czy to na pewno jest to ślimakowe przełożenie z "korbki na rotor "? Tato ma taki kołowrotek Shimano Super 2500 GT-Ra i chce mocniejszy z tego co się orientuje. Tylko ma mieć ta przekładnie ślimakową (taka jak w abu cardinal 77 czy 157, który posiada).
z tego co zdążyłam wyczytać to spro jest po prostu dobra firma która ostatnio zaczęła się wybijać dzięki niskim cenom:) W takim razie dziękuję bardzo za rade:)Mam nadzieje ze wszystko się uda Jeszcze raz dziękuję i jak najbardziej udanych połowów:)
Tylko czy to na pewno jest to ta przekładnia ślimakowa? bo w specyfikacji znalazłam, ze to ślimakowy posuw szpuli. Przepraszam jeśli moje pytanie jest dziwne, za bardzo się nie orientuje, ale czy to na pewno jest to ślimakowe przełożenie z "korbki na rotor "? Tato ma taki kołowrotek Shimano Super 2500 GT-Ra i chce mocniejszy z tego co się orientuje. Tylko ma mieć ta przekładnie ślimakową (taka jak w abu cardinal 77 czy 157, który posiada).
Shimano Super GT to świetne kołowrotki, jednak podzielę zdanie Zanderka i jako posiadacz kilku kołowrotków Spro, mogę tylko potwierdzić co napisał; Mogę Ci polecić te kołowrotki z czystym sumieniem. Jako alternatywę, możesz poszukać kołowrotków Ryobi które też posiadają ślimakową przekładnię, jednak nie ma sensu przepłacać za markę, ponieważ dokładnym odzwierciedleniem przekładni kołowrotków Ryobi są przekładnie w Spro. Red Arc lub Blue Arc to naprawdę świetne kołowrotki
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 06:35
Cytat:
Lea przekładnia ślimakowa jest w kołowrotkach Spro i mogę Ci je polecić jako jedne z lepszych.
Spro RedArc 10300 jest bardzo dobrym kołowrotkiem który używam nie tylko ja ale też kilu innych użytkowników Forum i sobie zachwalają.
Bzdura! Klony Ryobi zaubera (SPRO, TEAM DRAGON i BYRON ALICE) nie mają żadnej przekładni ślimakowej! Tam jest tylko ślimakowy posów szpuli (który - notabene jest w każdym kołowrotku stricte spinningowym).
Do autorki postu: jak chcesz mieć nowy młynek na przekładni ślimakowej, to wiem, że mają je kołowrotki PENN - niestety nie wiem, czy wszystkie modele. Wiem też że jest jakiś model amerykańskiej firmy Rhino na ślimaku (podobno fenomen). Nowe kołowrotki ABU i shimano to istny złom, nie mają nic wspólnego z przekładnią ślimakową, ani wogole z niczym co można określić słowami: "jakość", "trwałość", więc jako prezent je sobie podaruj ;-)
Jak chcesz tacie zrobić prezent, to tutaj coś znajdziesz:
http://www.allegro.pl/sho...php?uid=5803224
ten user ma nieużywane kołowrotki na ślimaku. Min. stare ABU, DAMy, Zebco. Pochodzą spokojnie po kilkanaście lat (jeśli tata łowi często, bo jak sporadycznie, to jeszcze Twoje dzieci nimi połowią i ich dzieci ;-) ). Jak widać ceny są spore, ale to nic biorąc pod uwagę, że na rynku wtornym ludzie dają za używane C4 i C5 ABU po 2 tys zł. Dobrze, że na allegro dziadkow jest mało swoją drogą.
_________________ Dopóki piłka w grze... to jeden c...
Z tego co się orientuje to nazwy międzynarodowej przekładni ślimakowej nie ma.
Tłumacąc na angielski to - worm drive
...................niemiecki to - schneckengetriebe
Może to Ci pomoże?
Ważna iformacja dla nas to czy TATO potrzbuje kołowrotek spiningowy czy karpiowy.
No wlasnie pisalam o tym i tez mi sie wydawalo ze to nie to samo... no ale dziekuje za czujnosc znawcow;)bym sie wpakowala a tato jest uczulony na jakosc nie wazna cena byle mialo trwac lata:)