Ja na młode lata i też na sobie eksperymentów przeprowadzac nie bede Shimano nie zawodzi i to wiedza wszyscy, wiec po co eksperymentowac z jakimis dziwnymi firmami typu Spro
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Ryobi Zauber niczym praktycznie się nie różni od Red Arc, więc po co przepłacać ? Więc Spro nie może byc takie złe. a tańsze. Jednak Shimano ma swoją ustaloną pozycję. A znasz ranking 2005 czy 2006?
Ostatnio zmieniony przez Darson Pią Sie 03, 2007 14:11, w całości zmieniany 1 raz
Przypuszczam, że każdy ma swoje patrzenie na towar. Jedni powiedzą, że to malezyjskie czy chińskie gówno, a inni że firmy szukając zmniejszenia kosztów produkują w Azji. Poza tym ceny są rozbieżne w zależności czy sprzedaje się w sklepach czy z zakupów kontenerowych w Chinach. Napewno ten temat nie da nam odpowiedzi, który kołowrotek lepszy. Wybór będzie indywidualną sprawą każdego i swoje będzie się chwalić. Technika na tyle idzie do przodu, że firmy konkurując ze sobą nie mają wielkich możliwości ucieć przed innymi firmami. Ratują się dokładając zbędne łożyska lub obniżając cenę poprzez produkcję w Malezji czy Tajwanie. Plebiscyty też nie zawsze powiedzą nam prawde, gdyż punktuje się na nich rownież jakość do ceny, a to już nam zaniża konkurencyjny droższy produkt, być może lepszy. Wybór pozostanie i tak indywidualny.
Nie będę polemizował czy Spro jest lepsze od Shimano bo już raz to zrobiłem i potem była niezbyt miła wymiana zdań na ten temat ale niezgodze sie z kilkoma wypowiedziami tu zawartymi.
Na początek chciał bym przytoczyć tą wypowiedź:
Qba napisał/a:
wiec po co eksperymentowac z jakimis dziwnymi firmami typu Spro
Juz raz pisałem z Qba na ten temat i niezgadzam sie z tą wypowiedzią bo Spro jest bardzo sprawdzoną firmą i nie jest dziwna.
Następna wypowiedz :
Darson napisał/a:
Technika na tyle idzie do przodu, że firmy konkurując ze sobą nie mają wielkich możliwości uciec przed innymi firmami. Ratują się dokładając zbędne łożyska lub obniżając cenę poprzez produkcję w Malezji czy Tajwanie. Plebiscyty też nie zawsze powiedzą nam prawdę, gdyż punktuje się na nich również jakość do ceny, a to już nam zaniża konkurencyjny droższy produkt, być może lepszy. Wybór pozostanie i tak indywidualny.
Masz racje Darson ze wybór jest indywidualną sprawą każdego i z tym się z Tobą zgodzę ale piszesz w tym poście też o produkcji kołowrotków w takich krajach jak Malezja czy Tajwan a właśnie tam jest produkowane Shimano i z tego co czytałem to tylko tam więc jak ma się to do jakości i dlaczego w takim razie jest nadal takie drogie chyba tylko ze względu na nazwę. Spro nie jest produkowane w tych krajach tylko jest produkowane w Holandii. Po drugie to jak już kiedyś pisałem kołowrotki Spro maja takie same konstrukcje jak Amerykański PEEN czy Ryobi a ceny ich są dużo niższe. Pozatym Shimano przy moim spinningowaniu po dwóch sezonach już niebardzo nadawało sie do użytku a Spro trzyma się bardzo dobrze wiec jak dla mnie Spro jest lepsze ale każdy ma Swoje własne zdanie.
No własnie ... ja osobiscie nigdy w zyciu nie zamieniłbym shimano czy daiwy na spro ... sprawdzona przez wiele wiele lat firma jest dla mnie bardziej wartosciowa niz firma, ktora korzysta z projektow innych firm. Kazdy ma swoje, indywidualne zdanie, ale ja nigdy w zyciu nie kupie kolowrotka spro jesli bede mogl za tą cene kupic shimano albo daiwe. Tyle...
Qba czy firma Gamakatsu to jakaś mało znana marka? Bo Spro i Gamakatsu to to samo. I jeszcze chciałem dodac że Daiwa jest kooperatorem Spro.
Żeby była równowaga w przyrodzie to chciałem dodac że Shimano też kiedyś zaczynało i mogę się założyc że nie były na początku hitem komercyjnym.
Model Spro Melissa jest kopią Daiwa Laguna. Jako ciekawostkę można porównac ceny tych kołowrotków.
http://www.fishing-mart.c...r=443&kind=2051 http://www.fishing-mart.c...r=250&kind=1160
Zadziwiające że spro są droższe
Myślę że najwyższy czas przetestowac i wtedy można cokolwiek porównywac
Pozdrawiam
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
To co napisałem o produkowaniu w Azji kołowrotków to właśnie pisałem o Shimano, poprostu podszedłem do tematu sprawiedliwie. Jednak to, że Shimano produkowane jest np. w Malezji niczemu mnie akurat nie przeszkadza i nie zmienia mojego stosunku do firmy Shimano. Dodam tylko, że firmy takie jak np. Adidas produkują buty w Chinach, a jakość nadal jest lepsza jak coś tam. Może w Holandii na taśmie pracują obywatele Kongo np. lub Czadu. Świat nie można w tej chwili rozdzielić na lepsze kraje czy gorsze w produkcji, tylko zależy to wyłącznie od firmy, która swój produkt kontroluje i wypuszcza sprawdzony pod każdym względem i takie jest dla mnie Shimano.