Poprzedni temat :: Następny temat
RED ARC czy SHIMANO SUPER GT?

Który?
RED ARC 10300
58%
 58%  [ 7 ]
SHIMANO SUPER 2500 GT-RB
41%
 41%  [ 5 ]
Głosowań: 12
Wszystkich Głosów: 12

Autor Wiadomość
borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sob Sie 04, 2007 11:02   

Darson ma rację. Nie ma znaczenia gdzie jest produkowany towar, znaczenie ma kontrola jakości.
A poza tym Spro nie musi byc firmą ;) wystarczy że będzie konsorcjum, które wypuszcza na rynek produkty wysokiej jakości za przyzwoite pieniądze.Bo taka jest polityka większości konsorcjów.
Jeszcze drobna sugestia zanim zabierzemy się za dyskusję to najpierw wypróbujmy produkt a potem opiniujmy.Bo w tej chwili bardziej temat przypomina" która nazwa jest ładniejsza". Ja miałem już do czynienia z shimaniakami jak również ze spro i mogę je porównac. Jednak każdy ma swoje przyzwyczajenia , będzie i tak wierny swoim przekonaniom. Nie ma sensu sie sprzeczac ;)
Ostatnio zmieniony przez borys Sob Sie 04, 2007 11:51, w całości zmieniany 1 raz  

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
zanderek 
Moderator

Wysłany: Sob Sie 04, 2007 11:16   

Darson ja tylko zwruciłem uwagę na to co napisałeś w swoim poście odnośnie zmniejszenia kosztów produkcji.Skoro Shimano przeniosło produkcję do Malezji lub innego kraju to dlaczego nie obniżyło cen na swój towar. Dlatego uważam że więcej pieniędzy płaci sie przy Shimano za samą nazwę niż za jakość ale czy tak powinno być ?

maniak 
Szczupak

Wysłany: Sob Sie 04, 2007 11:31   

Mój Tata posiada od 3 lat SUPER GT 2500 RA i jest zadowolony, ale ma jeszcze 2 Shimano, które mają po 10 lat i przede wszystkim ten GT3010 z podwójną rączką chodzi świetnie(porównywalnie do tego SUPER GT)

Ja bym się zastanawiał nad modelem SUPER 2500 GT-RB,który wyszedł w tym roku:
http://www.100per.pl/x_C_I__P_28410091.html

Czy warto?

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sob Sie 04, 2007 11:53   

twister, kołowrotki Shimano sprzed kilku lat to nie te same kołowrotkii co teraz

maniak 
Szczupak

Wysłany: Sob Sie 04, 2007 23:54   

Mam parę pytanek:
1.Czy ktoś posiada SUPER GT-RB(nowość 2007)?
2.Jaka jest różnica pomiędzy tymi modelami(GT-RA;GTM-RA;GT-RB,GTM-RB)
Chyba RB to nowe łożyska,a GTM to matchówka(i co to znaczy)?
3.Ja łowie na Wiśle przeważnie w średnim i dużym uciągu.Nie wiem, który model byłby najlepszy.Kołowrotek musi posiadać moc.

Nie wiem czy dobrze myśle, ale GT posiada mniejszą prędkość, ale większą moc, a GTM wysokoobrotowy i posiada mniejszą moc?

Nie wiem, ale ja mam słabość do SHIMANO z podwójną rączką :smile: (świetny patent SHIMANO)

Za odpowiedzi z góry dzięki :wink:

POZDO

wodnik 
Administrator

Wysłany: Nie Sie 05, 2007 07:46   

zanderek napisał/a:
Darson ja tylko zwruciłem uwagę na to co napisałeś w swoim poście odnośnie zmniejszenia kosztów produkcji.Skoro Shimano przeniosło produkcję do Malezji lub innego kraju to dlaczego nie obniżyło cen na swój towar. Dlatego uważam że więcej pieniędzy płaci sie przy Shimano za samą nazwę niż za jakość ale czy tak powinno być ?

I tu się z Tobą zgadzam, płacimy w dużej mierze za firmę /choć to nie oznacza że towar jest zły/ a przeniesienie produkcji do kraju, gdzie są mniejsze koszty pracy ludzkiej nie zawsze musi oznaczać zmniejszenia ceny towaru. W większości zysk idzie do kieszeni właściciela.

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Nie Sie 05, 2007 20:18   

Wodnik to ujął bardzo dobrze. Ja dodam jaszcze że Shimano to nadal lider i napewno przez njabliższy czas nikt mu nie zagrozi. Jednak jakośc produktów Shimano nie jest "unormowana" i do jednego trafi towar pełnowartościowy a drugi dostanie bubel.
Z całym szacunkiem ale sugerowanie sie nazwą firmy jest z lekka jest niepoważne.
Owszem znana marka przyciąga ale jest coś takiego jak zdrowy rozsądek.
Marwel-bez urazy, ale pisanie że spro to nie firma jest delikatnie śmieszne. :roll:
Jakby na to nie patrzec,kupujemy funkcjonalne urzadzenie a nie napis na obudowie.

wodnik 
Administrator

Wysłany: Nie Sie 05, 2007 21:11   

Jest jeszcze jedna sprawa, którą chciałem poruszyć. Moja wypowiedź nie odnosi się do tych konkretnych dwóch firm, o których rozmawiacie /czyli spro i shimano/ a ogólnie do rynku i to niekoniecznie wędkarskiego.
Niejednokrotnie firma, która wchodzi na rynek lub już na nim istnieje, lecz niedługo, nie jest znana tak jak inne a chce na nim zaistnieć i zależy jej na tym, wypuszcza na rynek towar o niebo lepszy i trwalszy, niż firmy od lat na nim dominujące. Warto o tym pamiętać biorąc coś do ręki /np. kołowrotek/

To, że produkty shimano są niejednolite to nie wina chińczyka, tajwańczyka czy diabli wiedzą kogo jeszcze, a wina kontroli jakości, która jak widać nie bardzo przykłada się do tego, do jakich zadań jest przeznaczona.

Qba
Sandacz

Wysłany: Nie Sie 05, 2007 21:53   

borys napisał/a:
kupujemy funkcjonalne urzadzenie a nie napis na obudowie.

Dobre spostrzeżenie. Produkty Shimano sa lepsze jakoscią, a nie napisem :)

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Lisek 
Szczupak
pstrąg

Wysłany: Nie Sie 05, 2007 23:18   

Qba napisał/a:
Produkty Shimano sa lepsze jakoscią, a nie napisem :)

Słusznie Qba :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi