lesiu1111 ciagle przgladam alledrogo w poszukiwaniu czegos sensownego
mam takie pytanko może wydac sie głupie ale niemam pojecia co to jest cieżar wyrzutu np 20-80g...?
ja na jaki mam zwracać uwage wybierajc wedzisko spławikowo-spiningowe?
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Ciężar wyrzutowy jest to maksymalny ciężar jakim możesz zarzucić wędkę bez ryzyka, że ją w trakcie tego złamiesz.
CW przeważnie jest podawany z pewnym zabezpieczeniem dla początkujących, czyli w rzeczywistości przy dużej płynności zarzucania można rzucać większymi ciężarami.
Przykład: Pikerkiem o CW 5-25g zarzucałem zestawy o masie około 40g i nic się nie stało.
Myślę, że na Twoje potrzeby wystarczy długi picker o CW około 50g.
Mam kolegę, który ma podobnego feedera i nie narzeka. No ale koledzy powiedzą Ci, że Jaxon to Jaxon .
W tej cenie dla świętego spokoju poleciłbym Ci coś z Mikado, to byłby lepszy wybór.
W Gdyni/Olsztynie na pewno znajdziesz dobry sklep wędkarski z szerokim asortymentem, szukaj coś 3,3m albo 3,6m. Wtedy będziesz mógł mieć namiastkę uniwersalności.
OK, jaxona sobie odpuszczam...
Szukałem mikado na allegro i poniżej 150zł za wędzisko ponad 3m znalazłem tylko to:
http://www.allegro.pl/ite...owosc_2007.html
Mikado golden lion feeeder 3,6m,100g
Jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe oferty to śmiało wklejajcie
Lesiu, to by mogło być to
W sumie przy długości 3,30 waży to 195 g więc niedużo i da się tym pospinningować, tylko nie w zakrzaczonych miejscach bo wtedy długość da się we znaki.
Do spławika 3,30 jak i 3,90 jest dobra, no i do gruntu oczywiście też /tylko do lekkiego gruntu - CW 15 g./
Kołowrotek radziłbym 4000 z racji połowów gruntowych, a może przyda się później do innej wędki. Chociaż nie wiem - CW to tylko 15g, może wystarczy 2500 W kołowrotkach to lisek jest lepszy więc jego posłuchaj
Tamten robinson co poleciłem wcześniej, do spławika faktycznie jest trochę za krótki :oops:
Ten pickerek ma trzy szczytówki, także myślę, że lekki gruntowy zestaw 30g powinien polecieć na najtwardszej szczytówce bez problemów. W zamierzeniach miał być głównie spinning i spławikówka, więc myślę, że jest jak znalazł .
Teraz tylko kołowrotek, żyłka, parę przynęt i na ryby .
Zgadza się ale może lepiej na razie nie próbować od razu 30 g a zacząć normalnie 10-15g./na jeziorze to wystarczy/ a jak się wędeczka sprawdzi , to wtedy delikatnie próbować z nieco większymi obciążeniami /chociaż to zawsze jest ryzyko/. hunterek do dzieła i pochwal się swoimi zdobyczami
_________________ Pozdrawiam.
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Dzieki jeszcze sie zastanowie niewiem dlaczego ale jakos niejestem przkonany co dotej ostatniej propozycji....
a jaką żyłke byście polecili i zestaw kilku gumek na każde warunki (okoń,szczupak)