Poprzedni temat :: Następny temat
Łowienie Lina
Autor Wiadomość
erwinnf 
Płoć

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 19:30   

ok, zdecydowałem sie na miód. i tu mam kolejny problem niestety. jak aromatyzować kukurydze miodem? ile dodać miodu na litr kukurydzy??

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
robcio 
Ukleja
robcio

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 23:09   liny nad morzem

Największe liny łowiłem nad morzem. Ubiegłoroczny urlop spędziłem nad Bałtykiem w Mrzeżynie. Zupełnie przypadkiem usłyszałem od miejscowych wędkarzy że nie warto łowić w nadmorskim porcie, lecz w starorzeczach rzeki Regi. Bez przekonania któregoś ranka zarzuciłem zestaw w jedno z trudnodostępnych bajorek- bez zanęcania, na zwykłego robaczka. Liny ważyły od 2 do 3 kg. Nigdy więcej już nie łowiłem tak dużych linów... Kiedyś tam jeszcze wrócę...

imagine 
Ukleja
tilliatillia

Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 23:41   

Lin to moja ulubiona ryba i mogę się pokusić o stwierdzenie, że chyba najpiękniejsza ze wszystkich występujących w naszych wodach.
Łowisko to skraj szerokiego pasa trzcin, dno muliste, oczyszczone. Głębokość 2,5-3 metry. Płaska część to ok. 3-4 metrów od trzcin, dalej zaczyna się spad sięgający 7 metrów.
W zasadzie używam tylko 2 przynęt - kukurydza i pęczak, który jest jednocześnie podstawową zanętą. Co ciekawe, jeszcze nigdy nie złowiłem lina na rosówkę czy inną "żywą" przynętę.
Wędzisko - 6m bat Jaxon, mam go kilka lat i nigdy mnie nie zawiódł :) Żyłka max. 0,18mm. Haczyki - zależy od intensywności brania, generalnie im słabiej ryba żeruje tym mniejszy hak.
Dużą frajdę sprawiają leszcze, których jest sporo. Gdy wejdzie ławica "półtoraków" mam zagwarantowaną zabawę na dłuższy czas. I nie trzeba być aż tak cicho jak podczas zasiadki na lina.

runik 
Ukleja
feeder it's my life

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 12:06   

Ja równiez twierdze ze lin jest najpiekniejsza ryba. Stoujac wedzisko typu feeder, necilem punktowo koszykiem, co w przypadku tego gatunku równiez swietnie sie sprawdza. Podczas "smakowania" przynety, lin wprawia koniec miekkiej szczytóweczki w kilku milimetrowe, charakterystyczne drgania - tego nie potrafi zadna inna ryba, z gatunków ,które lowilem na drgajaca szczytówke.
Pewnego razu (liny braly od kilku dni dosc kiepsko) dodalem do zanety 10% coco belge.
W tym dniu brania byly zdecydowanie lepsze, patrzac na szczytówke podczas bran stwierdzilem ze liny sa " jakby poddenerwowane". Niestety od nastepnego dnia liny
WYPROWADZILY SIE Z TEGO LOWISKA !

katzabujca

Wysłany: Sro Cze 11, 2008 10:03   

Ja łowię liny najczęsciej na czerwone robaki. Mój najwiekszy okaz to 37 cm, mały a chcialbym się jeszcze dowiedzieć czy na ciasto waniliowe mogę złowic linka??

Pisz stranniej. mod

GrzegorzM 
Administrator

Wysłany: Sro Cze 11, 2008 10:33   

katzabujca napisał/a:
Ja łowię liny najczęsciej na czerwone robaki. Mój najwiekszy okaz to 37 cm, mały a chcialbym się jeszcze dowiedzieć czy na ciasto waniliowe mogę złowic linka??

Jak najbardziej
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.

kris900 
Karaś
kris

Wysłany: Sro Cze 11, 2008 11:57   

A czy lina można złowić przy trzcinie jak głębokość sięga od 1 m do 1,5 m ?

GrzegorzM 
Administrator

Wysłany: Sro Cze 11, 2008 12:06   

Można nawet płycej.
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.

Miszka 

Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 19:03   

Mnie udało się złowić kilka linów na kulki z kaszy manny, mniej więcej wielkości kciuka. Sęk w tym, że nigdy nie złapałem więcej niż jednego za jednym posiedzeniem. Czyżbym popełniał jakiś błąd w sztuce?

Odpowiedz do tematu