Wysłany: Nie Lis 04, 2007 10:37 Jezioro Pluskowęsy
jezioro należy pod kolo MSM w chełmży obowiązuje na nie dopłata 25 zł
jeziora są dwa, na zdjęciu akurat drugie, na wszelkie pytania odpowiem
Na pierwszym jeziorze od strony Chełmży dużego karasia jest więcej niż małego, jest płoć, leszcz, węgorze takie kable po 3 kilo nawet,,szczupak jest ale jest trudny do złapania, sandacz był wpuszczany, złowiono z tego co wiem to dwa, jeden ledwo wymiar i jeden taki 4 kg.
Na drugim jest więcej drobnego karasia i płoteczki ,lina jest dużo i jest duży
najlepszy okres na lina to lato wieczorową porą i z rańca, karaś jest duży, 2 takie po 2,5 kilo tam padły (złowione, nie zdechły : ) rybostan jest równy, rybka z jeziora nie śmierdzi, jest smaczna
Obok jeziorek był PGR i w jego zabudowaniach też jest staw głęboki z naprawdę wielkimi karasiami i linami, kiedyś do niego odprowadzano odpady ale walka jest
Ryby naprawdę są niezjadliwe jak mój tata dał babci to powiedziała, ze chciał ją otruć
Z jeziorami sąsiaduje dworek naprawdę piękny
W wiosce jest sklep mini bar:P
najlepsze metody to lekka odległościówka, bat i gruntówka ze spreżyną
To jest zdjęcie satelitarne z geoportalu, nie wiem w jakiej skali a raczej z jakiej wysokości zostało zrobione ale jak sobie zajrzysz TUTAJ , to chyba są tam te dane tzn. wysokość, tylko trochę klikania.
Dla porównania jez. Chełmżyńskie i te dwa jeziorka z wysokości 6 km. - to jest zdjęcie z Google Earth.