Poprzedni temat :: Następny temat
Gdzie na Polesiu??
Autor Wiadomość
matinho 
Płoć

Wysłany: Sro Lut 06, 2008 23:45   Gdzie na Polesiu??

Witam!!!
Mam pytanko do wędkarzy którzy orientują się w temacie wędkowania na Polesiu Lubelskim... Chce się tam wybrać z ojcem na „męską” i poszukuje informacji na tematy:
-gdzie najlepiej można łowić, aby najlepiej przez 4 dni nikogo nie widzieć(jak najdalej od miast i wiosek), najlepiej jakieś jeziorko gdzie można rozbić namiot, albo rzeka.
-opłaty za wędkowanie, zasady panujące na terenach przygranicznych itp.
Szukam też szczegółowych map tamtego regionu, ale w żadnych empikach i innych księgarniach nie ma. Może jakieś namiary na mapki.
Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam!

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Internetowy sklep wędkarski
Tu zrobisz najtańsze zakupy. Nie zwlekaj i zamów już teraz
wodnik 
Administrator

Wysłany: Czw Lut 07, 2008 14:29   

Terenów za bardzo nie znam, ale posiadam mapy sztabowe z lat 80-tych - mogą być :?:

matinho 
Płoć

Wysłany: Czw Lut 07, 2008 15:39   

Jasne. Wszystko się przyda. Jeżeli tylko dało by się je przesłać jakoś mailem(aukcjon@interia.pl) to było by super. Z góry dziękuje.

wodnik 
Administrator

Wysłany: Czw Lut 07, 2008 19:30   

Mapy wysłałem i jeszcze na pewno znajdę kilka planów betymetrycznych jezior pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego, bo o nie chodzi mówiąc Polesie Lubelskie, co początkowo mnie zmyliło :oops: luzik
Oczywiście trochę te tereny znam, nie polecam łowienia w samej okolicy Włodawy ponieważ jest tam w sezonie tłok, prawdziwa plaga turystów. Jeśli chcecie mieć spokój to radzę wybrać jeziora z zachodniej części pojezierza, niektóre jeziorka są otoczone lasami i jeszcze nie rozwinęła się tam infrastruktura turystyczna. Jestem pewien, że na pewno coś ciekawego na tych mapach dla siebie znajdziecie luzik

Plany wyślę mailem :)

matinho 
Płoć

Wysłany: Czw Lut 07, 2008 22:55   

Dziekuję bardzo za pomoc. Plany i mapy przydadzą sie na 100%.
Pozdrawiam!

wodnik 
Administrator

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 14:38   

Nie ma sprawy, jak by trzeba było więcej mapek to pisz śmiało luzik

ursus c360

Wysłany: Pon Lut 11, 2008 09:15   

Na polesiu jest fajnych lowisk. Napisz w jakim terminie i w jakiej okolicy chcecie
wedkowac to cos podpowiem. Raczej bym nie liczyl na calkiem odludne lowiska bo o takie trudno.

Pisz poprawnie, używaj polskich znaków - mod

matinho 
Płoć

Wysłany: Pon Lut 11, 2008 12:52   

Mamy zamiar jechać jakoś między połową czerwca, a początkiem lipca. Po głębszej analizie :) stwierdziliśmy, że najlepiej będzie rozbić sie nad samym Bugiem lub jakimś rozlewiskiem, ale jeżeli możesz mi podpowiedzieć jakieś nieodwiedzane jeziorko to będę wdzięczny :)

wodnik 
Administrator

Wysłany: Pon Lut 11, 2008 13:06   

Biwakowanie nad samym Bugiem nie jest chyba możliwe bo to bezpośrednio przy granicy.
Sam fakt wędkowania w Bugu też trzeba zgłosić w Straży Granicznej. Radziłbym jednak znaleźć jakieś ciche jeziorko.

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Internetowy sklep wędkarski
Tu zrobisz najtańsze zakupy. Nie zwlekaj i zamów już teraz
matinho 
Płoć

Wysłany: Pon Lut 11, 2008 13:36   

Wiem o tym właśnie i to jest najwiekszy problem. Samo wedkowanie wystarczy zgłosic telefonicznie do najblizszej straznicy wiec to nie stanowi kłopotu. Gorzej z biwakowaniem.
Z tego co wiem to na noc trzeba oddalic sie na okreslona odleglosc od granicy, ale słyszalem tez ze jak sie dobrze zagada :wink: to można nawet nad sama rzeka biwakować(pod warunkiem ze podejrzane sprawy od razu będą zgłaszane do strażnicy).

Odpowiedz do tematu