Witam wszystkich serdecznie i od razu przejdę do konkretów, chce pochwalić się rzeką w której najczęściej wędkuje jest nią Tanew w miejscowości Ulanów. Jest to odcinek kilku kilometrów i zakończony jest ujściem Tanwi do Sanu. Rzeka ma charakter górski o szybkim nurcie przy normalnym stanie wody w przypadku tzw. cofki staje się niczym kanał i jest rajem dla wędkarzy wtedy to ryby z Sanu wpływają do Tanwi gdyż tam wtedy maja najlepsze warunki bytownia niż w Sanie a ilość ryb jest niewyobrażalna łowię wtedy głównie bolenie, klenie, jazie ale spławikowcy i i grunciarze których wtedy jest ogromna liczba łowią piękne leszcze, certy, śwniki, wzdręgi, płocie, także jazie i klenie. Ale tak pięknie jest tylko gdy san bardzo przybiera, przy normalnym stanie wody możemy liczyć na klenie jazie, brzany, bolenie,
szczupaki a nawet pstrągi ale to rzadkość ale jak sie trafi to już 2 kg Rzeka w 50 % ma twarde dno gliniaste lub ilaste z dużą ilością kamieni i żwiru, średnia głębokość to niecały metr
ale są dołki głębokie. Najlepiej wędkować tam jest z wody gdyż mamy najlepszy dostęp do miejsc w których są ryby a brzeg w dużej części jest zarośnięty i utrudnia łowienie.
Tu widać odcinek przyujściowy wraz z ujściem do Sanu.
Pragnę dodać że zdjęcia zostały wykonane gdy stan wody był podwyższony a zdjęcia tu pokazane to moje ulubione miejscówki . Jeśli były by jakieś pytania chętnie odpowiem i przepraszam za jakość zdjęć ale już się ściemniało.
Jutro dodam zdjęcia i opis Bukowej :grin:
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Bardzo fajna rzeczka szkoda, że u mnie w pobliżu nie ma czegoś podobnego, ale za to mam Wisełkę (tylko powoli się zanieczyszcza )
Fajny opis i fotki, czekamy na więcej
Fajnie, że akurat wasza paczka mieszka blisko siebie i możecie wyruszać razem na łowy.Wydaję mi się, że właśnie najwięcej osób pochodzi z południowego-wchodu Polski i oczywiście z Torunia Niestety z moich rejonów nikogo nie ma, ale warto wierzyć, że w końcu ktoś się znajdzie
Jeśli ktoś chce się wybrać na ryby na Tanew chętnie się przyłączę i pokaże najlepsze miejsca szczególnie zapraszam wiosna w kwietniu wtedy jest najlepsze wędkowanie.